Hoppa till sidans innehåll

Känn dig fransk och gör en mustig grönsaksröra på lök, aubergine, zucchini och paprika. Låt stekningen och kokningen ta lite tid, det vinner smakerna på. Resultatet blir en röra som du kan äta som den är eller smaksätta och ta vidare till en mängd olika rätter.

RECEPT: Grundreceptet på ratatouille hittar du här. Laga mycket och spara tid!

5 smarta rätter med ratatouille

  • Rostad ratatouille

    Rosta grönsakerna i ugnen innan de läggs i grytan, det ger en djupare smak. Ju lägre värme desto längre tid och desto mer smak. I 80°C kan grönsakerna rostas ca 3 timmar. Ökas temperaturen till 175°C blir de klara på ca 1 timme. Koka sedan samman ratatouillen med hela tomater, tomatpuré, vin och kryddor.

  • Grönare (och snabbare) köttfärssås

    Följ grundreceptet och krydda med t ex rosmarin och timjan. Stek 300 g köttfärs i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt ratatouillen och låt koka 10 minuter. Garnera gärna med färska örter. Servera med pasta och riven parmesan.

  • Snabba pizzan

    Sätt ugnen på 225°C. Bred 1 1/2 dl ratatouille på 1 stort tortillabröd. Klicka på 1/2 dl crème fraiche och strö över 1/2 dl riven mozzarella och 1/2 dl riven lagrad ost. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter, tills pizzan fått fin färg.

  • Linsröra med fetaost

    Följ grundreceptet och välj valfri kryddning. Tillsätt 1 dl röda linser. Sjud ca 5 minuter, tills linserna är al dente. Smula över fetaost och rostade valnötter. Garnera med myntablad. Servera med fullkornsbulgur eller pasta.

  • Äggig röra (shakshuka)

    Följ grundreceptet och krydda med spiskummin och paprikapulver. Gör 4 "hål'" i ratatouillen när den ligger färdig i stekapannan. Knäck i 4 ägg, lägg på ett lock och låt sjuda 10–15 minuter, tills vitan stelnat. Strö över korianderblad och servera med pitabröd och hummus eller yoghurtröra.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer