Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Marinad, Rub, Grillolja, BBQ-sås eller Glaze? Vilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper.

Grillskola i samarbete med Santa Maria

Tips! Vill du veta mer? Kolla in Santa Marias sajt med tema BBQ!

  • Marinad

    Marinadens främsta uppgift är att möra och ge smak åt lite grövre, fetare kött som t.ex. högrev. Absorberande grönsaker såsom t.ex. svamp älskar också marinad. Lägg det du ska marinera i en plastpåse och tillsätt valfri marinad. Låt stå i kylen minst en timme – helst över natten – innan du grillar.

  • Rub

    Rub är en kryddblandning med magiska egenskaper – se det som en torr marinad som är perfekt om du vill få in mycket smak på kort tid. Det räcker att gnida in rub några minuter innan grejerna hamnar på grillen. Rub ger dessutom fin färg på kött, fisk, skaldjur och fågel.

  • Grillolja

    Grillolja penslas på före och under grillningen och ger en förhöjd grillsmak. Produkten passar till precis allt som hamnar på din grill. Magert kött eller fisk tjänar på att penslas med grillolja men se till att du grillar ”indirekt” dvs. på den glödfria zonen för att undvika att det börjar brinna i köttet när grilloljan droppar ned. Använd gärna lite rub innan grilloljan penslas på. Färdiga råa hamburgare älskar grillolja då kryddorna ”fastnar” i köttet och grilloljan lätt ”sipprar” in i köttet. Vem älskar inte en saftig burgare?

  • Glaze

    Glaze penslas på strax innan det du grillar är klart för förhöjd smak och glansig yta med knäckig smak. Det går också bra att använda BBQ-sås till att ”glaza” eftersom den innehåller kryddor och lite socker vilket gör att köttet eller fisken får en kryddad, karamelliserad smak. Var försiktig med värmen bara då glazen ska karamelliseras, inte brännas.

  • BBQ-sås

    BBQ-såser fungerar som bordsåser men också som glaze. Dessutom är de perfekta som smaksättare i såser och i gryträtter.

3 Recept för en lyckad grillkväll

  • Örtrubbad lax med tomat och mozzarella

    Örtrubbad lax med tomat och mozzarella

    I detta recept på örtrubbad lax med mozzarella och tomat får örterna komma till sin rätt. Tillsammans med sparris, rädisor och salladslök blir det en fräsch favorit under ljumma grillkvällar.

    - Örtrubbad lax med tomat och mozzarella

    Spara

  • Grillad halloumisallad

    Grillad halloumisallad

    Tillbehören är minst lika viktiga när det kommer till en lyckad grillmiddag. Den här grillade halloumisalladen med avokado och salladslök är ett perfekt komplement till dina övriga grillfavoriter, men även god som den är.

    - Grillad halloumisallad

    Spara

  • Shish kebab med pitabröd

    Shish kebab med pitabröd

    Enkla kebabspett med smak av örter, paprika och vitlök som serveras i varma pitabröd med hemmagjord hummus och krispig sallad.

    - Shish kebab med pitabröd

    Spara

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer