Hoppa till sidans innehåll

Som att fira jul i 30 dagar. Så beskriver Markiz Talhaoui, kokboksförfattare och deltagare i Sveriges mästerkock, den muslimska högtiden ramadan. Här är allt du behöver veta om fastan och firandet.

Text: Therese Elgquist Foto: Angelica Zander
Tips: se alla recept för ramadan här!

 • "Glödande ökensand"

  Ordet ramadan är arabiska och betyder egentligen ”het månad” eller ”glödande ökensand”.

 • Den nionde månaden

  Fastemånaden och högtiden ramadan infaller under den nionde månaden i den muslimska kalendern. Det beror på att det var i denna månad som Koranen uppenbarades för profeten Muhammed. Ramadan flyttas fram cirka elva dagar varje år och inträffar därför väldigt sällan vid samma tidpunkt.

 • Fasta under dygnets ljusa timmar

  Under det 30 dagar långa firandet är det fasta som gäller under dygnets ljusa timmar. När sedan solen gått ned sitter man till bords och äter och pratar länge, bjuder in vänner och släktingar.

 • Anpassade tider i Sverige

  Idag anpassar många sitt fastande, av praktiska skäl, efter solens upp- och nedgång i den heliga staden Mecka eftersom firande muslimer är utspridda över stora delar av världen. De som bor i de nordligaste delarna av Sverige får det annars tufft, för där går ju solen aldrig riktigt ner under sommarhalvåret.

 • Ett tillfälle att stanna upp

  En vanlig missuppfattning kring ramadan är att fastan skulle vara lika med att svälta, vilket inte alls är fallet. Att fasta är snarare ett sätt att stanna upp och se ”det viktiga” i livet. Ett tillfälle att uppskatta det man har omkring sig. Ramadan och fastan handlar för många mer än något om att spendera tid med nära och kära.

 • Maten är viktig i firandet

  Maten har en central del i firandet, den lagas ofta som en social aktivitet och äts tillsammans när solen gått ner. Traditionsenligt bryts fastan varje kväll med dadlar och mjölk. Linssoppan harira är en klassisk marockansk soppa som vanligtvis äts under fastan. Olika meze-rätter, så som hummus, finns vanligtvis med på bordet. I slutet av fastemånaden slaktar många enligt traditionen ett lamm där allt tas tillvara på och sedan lagas en extra festlig buffé.

 • Avslutas med fest!

  Fasteperioden under ramadan avslutas med den storslagna tredagarsfesten eid al-fitr. På den första festdagen samlas den närmaste familjen, man slaktar ett lamm och alla barn i familjen får presenter. Dagen följs av mer fest med massor av mat, musik och skratt med familj och vänner.