Fira livet

Ramadan - allt du behöver veta

Som att fira jul i 30 dagar. Så beskriver Markiz Talhaoui, kokboksförfattare och deltagare i Sveriges mästerkock, den muslimska högtiden ramadan. Här är allt du behöver veta om fastan och firandet.
Tips: se alla recept för ramadan!

"Glödande ökensand"

Ordet ramadan är arabiska och betyder egentligen ”het månad” eller ”glödande ökensand”.

Den nionde månaden

Fastemånaden och högtiden ramadan infaller under den nionde månaden i den muslimska kalendern. Det beror på att det var i denna månad som Koranen uppenbarades för profeten Muhammed. Ramadan flyttas fram cirka elva dagar varje år och inträffar därför väldigt sällan vid samma tidpunkt.

Fasta under dygnets alla timmar

Under det 30 dagar långa firandet är det fasta som gäller under dygnets ljusa timmar. När sedan solen gått ned sitter man till bords och äter och pratar länge, bjuder in vänner och släktingar. 

Anpassade tider i Sverige

Idag anpassar många sitt fastande, av praktiska skäl, efter solens upp- och nedgång i den heliga staden Mecka eftersom firande muslimer är utspridda över stora delar av världen. De som bor i de nordligaste delarna av Sverige får det annars tufft, för där går ju solen aldrig riktigt ner under sommarhalvåret.

Ett tillfälle att stanna upp

En vanlig missuppfattning kring ramadan är att fastan skulle vara lika med att svälta, vilket inte alls är fallet. Att fasta är snarare ett sätt att stanna upp och se ”det viktiga” i livet. Ett tillfälle att uppskatta det man har omkring sig. Ramadan och fastan handlar för många mer än något om att spendera tid med nära och kära.

Maten är viktig i firandet

Maten har en central del i firandet, den lagas ofta som en social aktivitet och äts tillsammans när solen gått ner. Traditionsenligt bryts fastan varje kväll med dadlar och mjölk. Linssoppan harira är en klassisk marockansk soppa som vanligtvis äts under fastan. Olika meze-rätter, så som hummus, finns vanligtvis med på bordet. I slutet av fastemånaden slaktar många enligt traditionen ett lamm där allt tas tillvara på och sedan lagas en extra festlig buffé.

Avslutas med fest!

Fasteperioden under ramadan avslutas med den storslagna tredagarsfesten eid al-fitr. På den första festdagen samlas den närmaste familjen, man slaktar ett lamm och alla barn i familjen får presenter. Dagen följs av mer fest med massor av mat, musik och skratt med familj och vänner.

3 frågor till...

Markiz Talhaoui, författare till kokboken ”I köket med Markiz – marockansk magi” och deltagarna i Sveriges mästerkock. 

Var firar du helst ramadan? 

 - Marocko skulle jag nog säga. Inte bara för att jag är därifrån utan för att det faktiskt är det bästa, stämningen och öppenheten är fantastisk. Vänner, familj och okända bjuds in att fira tillsammans. Det blir som ett paradis! 

Vilken roll spelar maten för firandet?  

- Mat är inte bara råvaror eller kryddor, det är även ett sätt att umgås. Under ramadan samlas vänner och familj för att laga mat tillsammans som sedan äts när solen gått ner. Vilka rätter som lagas under ramadan skiljer sig lite beroende på i vilken världsdel, och i vilket land, man befinner sig. Olika länder har sina egna traditionella rätter.

Tips till den som vill delta i högtiden, men som inte vill fira fullt ut?

- Att baka något eller att ta med sig dadlar kan vara en fin gest om man besöker någon firande under fastemånaden. På den stora festen ska man bara komma och ha kul! Jag tycker att det är supergulligt när mina vänner gör en så liten sak som att skicka sms och skriver ”Eid Mubarak” vilket kan jämföras med att skriva god jul.

Artiklar (651)

Festmat

Så smakar eid al-fitr

I slutet av maj är det dags för världens muslimer att bryta fastan med högtiden eid al-fitr. Buffé bjöd in kvinnorna bakom organisationen Yalla Rinkeby att visa hur de stora festligheterna smakar och dela med sig av sina bästa recept till eid al-fitr.

Fest

Fira eid al-fitr med Zeinas kitchen

Eid al-fitr markerar slutet på fastemånaden ramadan. Matbloggaren Zeina Mourtada firar med saffransmarinerade grillspett, persisk tsatsiki och en himmelsk chokladbaklava.

Matskola

Dela en hummer!

Se hit och bli en mästare på att dela denna delikatess.

För tjusig för att äta

Potatisrosor

Med sex enkla steg fixar du dessa tjusiga rosor.

Duka elegant!

Servettvikning diamant

Bli en mästare på att vika diamanter med vår enkla steg för steg beskrivning.

Glassigt!

Krans av glass och bär

Skapa er egen glasstårta med bär och choklad! Perfekt till jul- och nyårsbordet.

Duka vackert

Rosenknopp!

Bli en mästare på att vika med vår enkla steg för steg beskrivning.