Hoppa till sidans innehåll

Nu är det slut på att slänga frukt som har skadats. Frukt som skulle bli matsvinn kommer istället att bli dryck under ICAs eget varumärke.

Elin Nordström

Hurra! Stackars skadad frukt ska inte längre kastas utan tas om hand och förvandlas till fruktdryck och hos ICA. Det Helsingborgsbaserade företaget Rescued Fruits AB ligger bakom idén och under våren kommer produkterna att finnas i ICA-butiker i hela landet. Först ut är frukt från ICAs lager men ICA tittar även på möjligheten att rädda frukt från butiker framöver.

Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda våra kunder en dryck som är gjord på räddad frukt. Att ta tillvara matsvinnet är en viktig fråga och det här är ett mycket bra sätt att göra det på, säger Kerstin Lindvall, chef Corporate Responsibility, ICA Sverige.

Smakerna kommer helt bero på vilken sort som räddas för stunden och produktionen bestäms utifrån råvaran och kombineras med smaker därefter. Ett parti syrliga äpplen kan till exempel kombineras med ingefära.

Oftast blir det en härlig blandning av olika sorter och det är också det som blir den godaste äppelmusten, säger Cecilia Larsson, grundare av Rescued Fruits.

Samarbetet med Rescued Fruits gör det möjligt att förädla den frukt som annars skulle gått förlorad. De utgår från vad som finns att tillgå och tillverkar goda produkter istället för att bidra till matsvinnet. Bra för oss och bra för planeten! 

Gör egen marmelad, chutney och saft

 • Gör egen marmelad

  Det är inte särskilt svårt att göra egen marmelad, och ett alldeles utmärkt och klassiskt sätt att ta vara på skördade frukter och bär.

  Alla våra recept på marmelad

 • Chutney

  Chutney kommer ursprungligen från Indien och en typisk chutney består av inkokt frukt, socker och kryddor. Här finner du fantastiska recept på ljuvliga chutneys som du kan använda dig av i din matlagning.

  Alla våra recept på chutney

 • Egengjord saft

  Att göra egen saft är enkelt och smakar supergott! Testa att göra hemlagad jordgubbssaft, en läskande lemonad, eller säg skål med egen bål.

  Alla våra recept på saft