Hoppa till sidans innehåll

Det generella rådet från Livsmedelsverket är att man ska undvika att äta möglig mat. Men det finns vissa undantag. Visste du till exempel att möglig hårdost och sylt faktiskt kan gå att rädda?

Källa: Livsmedelsverket

Gär så här:

  • Möglig ost (hårdost)

    Skär bort minst två centimeter runt det angripna stället så kan du fortsätta att äta osten.

  • Möglig sylt och mos

    Sylt och mos där man tillsatt minst 500 g socker per kg bär eller mos (33 g per 100 g färdig sylt eller mos) går att äta om du först tar bort mögelskiktet med ungefär två centimeters marginal. Tyvärr behöver du slänga möglig sylt eller mos med mindre mängd tillsatt socker.

  • Mögliga nötter

    Du behöver inte slänga alla nötter bara för att några är mögliga. Däremot ska du alltid sortera bort missfärgade, skrumpna och synbart mögliga nötter eftersom de kan innehålla mögelgifter.

  • Mögligt äpple

    Om mögelangreppet är högst två centimeter i diameter så går det bra att äta äpplet om du först skär bort angreppet. Lämna minst två centimeter marginal från det mögelangripna området. Observera att om mögel bildats i annan frukt än äpplen kan mögelgifter spridas i hela frukten oavsett mögelangreppets storlek. Därför bör du slänga den mögliga frukten.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer