Hoppa till sidans innehåll

Imponera på gästerna med en vacker och minst lika god potatisros. Baka in potatisskivor i smördeg tillsammans med färskost och rulla till en tjusig ros.

Text: Ellinor Jidenius

Tips: Receptet på frasiga potatisrosor, lycka till!

Så gör du en potatisros

  • Kavla och skär

    Kavla och skär

    Använd dig av frysta smördegsplattor som du har tinat. Kavla ut varje platta till ca 30 cm. Skär den i 2 remsor, ca 5 cm breda.

  • Bred på färskost

    Bred på färskost

    Bred på färskost och sedan eventuell smaksättning. Smulad getost av chèvretyp, blåmögelost, strimlade soltorkade tomater, skivade oliver eller pesto passar fint ihop med potatisen.

  • Skiva och lägg på potatisen

    Skiva och lägg på potatisen

    Välj potatis som är medelstor eller stor. Skär i skivor, inte för tjocka då blir det svårt att rulla ihop. Fördela skivorna omlott med ca 1 cm mellanrum så att de ligger utanför smördegen på ena sidan. Avsluta med en kant på ca 1 cm. Krydda med salt och peppar.

  • Rulla ihop

    Rulla ihop

    Rulla försiktigt från änden med potatis ända ut. Nyp ihop degen på slutet.

  • Tillaga i ugnen

    Tillaga i ugnen

    Ställ potatisrosen i en oljad muffinsplåt. Grädda i ugnen.

  • Voilà – en färdig ros!

    Voilà – en färdig ros!

    Servera med till exempel en kronärtskockskräm, charkuterier som fårfiol, lufttorkad skinka och salami, samt en sallad.