Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Med genomtänkta mingelstationer, tidstypiska tavelramar med roliga anekdoter och andra personliga inslag skapar du en fest som alla sent ska glömma. Tänk tillbaka, plocka fram minnena och börja planera!

Text: Camilla Thörnqvist Foto: Peter Knutson

Fylla jämnt, ta studenten, ordna bröllopsfest eller bara ha ett ovanligt roligt kalas! Oavsett vilket, presenterar vi här ett trevligt festupplägg som passar de flesta. Det bygger på att skapa flera små mingelstationer i form av buffébord i hemmet, festlokalen eller var nu kalaset äger rum. Koppla gärna de olika bufféborden till viktiga perioder eller händelser i festobjektets liv.

På studentkalaset kan ett av bufféborden exempelvis representera de första stapplande stegen fram till förskolan, ett andra grundskoletiden och ett tredje gymnasieåren. På 50-årskalaset är mingelstationerna kanske kopplade till skola, jobb och förhållanden. Genom att bjuda på mat och dryck som hör ihop med de olika perioderna och/eller festobjektet blir det ännu mer personligt.

För att få variation och knyta ihop de olika mingelstationerna till en helhet kan det vara bra att tänka en extra gång kring upplägget. Beroende på hur många stationer du väljer att ha kan de förslagsvis vara uppdelade enligt följande; en station med förrättsplock/mingelmat, en station med mer matiga rätter, en dryckesstation och en station med sötsaker och efterrätter.

Rama in festen – skapa snackisar

Gör egna tavlor och placera vid varje mingelstation med texter och bilder från den aktuella perioden som är kopplat till festobjektet. Tavlorna blir ett roligt sätt för gästerna att minnas de olika perioderna. Dessutom sätter de garanterat fart på mingelsnacket! 

Festramar

Gör din egen festtavla! Klippa och klistra i gamla tidningar. Sök på internet. Samla ihop små detaljer som får gästerna att minnas åren som gått. Det kan vara alltifrån populära låtar och artister från perioden, omtalade händelser i världen och maträtter och drycker som var populära till bilder på festobjektet, och saker som rör denne, från den aktuella perioden och kända citat eller sägningar.

Duka med tidstypiska detaljer

Duka och pynta så att det förstärker buffébordets tema. Utgå från tiden då det begav sig, var det exempelvis på 80-talet så välj dukar och småprylar i neonfärger. Det räcker gott med någon duk och några småprylar som ger en tidstypisk känsla. Bilder är ett annat kul sätt att friska upp minnena. Den pyssligt lagda kan göra små fotoböcker att ställa fram. 

Exempel på personliga mingelstationer

 • Favorit från barndomen

  Om kladdkaka var studentens favoritefterrätt som barn kan det vara trevligt att servera i lite festligare format. Kanske är en av mingelstationerna en kladdkakebuffé?

 • Fira globetrottern

  Har jubilaren bott utomlands en period i sitt liv? Bjud på typiska rätter från landet i fråga. Lite spansk paella eller italienska charkuterier gör sig perfekt på ett buffébord.

 • Parets matminne

  Vilken var den första maträtt som det nygifta paret lagade tillsammans? Låt den rätten tjäna som inspiration till något av bufféborden på bröllopsfesten!

 • Trender genom åren

  För en matintresserad värd kan det vara kul att servera mat inspirerad av de mat-trender som passerat genom åren. Det blir utan tvekan en spännande mix!

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer