Hur dukar du ditt påskbord? Samma stil som alltid, eller vill du pröva något nytt? Kolla in våra tre olika dukningar och få idéer för hur du kan få till stilen på ett enkelt sätt.

Leena Mägi
Läs också: Påskens alla goda recept!

  • Glatt gult

    Gult är kult och inte alls fult. Gult har också blivit den traditionella påskfärgen, eftersom mycket av det som hör påsken till är just gult - kycklingar, äggulan, påskliljor och förhoppningsvis solen.

  • Pudrig pastell

    Moderna pasteller är matta och dämpade i sin lyster och väldigt behagliga samtidigt som de ger en fräsch känsla. Och precis den kombon vill man gärna slå sig till bords för långa, sköna måltider.

  • Nordisk natur

    I den naturinspirerade dukningen hittar du grå och beige toner och självklart naturmaterial som trä och kork. Glas kompletterar och lättar upp intrycket.

8 tips till påskdukningen

  • Dekoration med funktion

    Dekoration med funktion

    Kartongpapp funkar fint till naturlooken – använd presentetiketter som dekoration på servetten. När gästerna vänder på etiketten hittar de bordsplaceringen.

  • Pensla på fjädrar

    Pensla på fjädrar

    Piffa äggen med fjädrar i naturfärger. Decoupagetekniken funkar bra – limma fast fjädern med en pensel på ägget – enkelt och effektfullt.

  • Plantera lågt

    Plantera lågt

    Ofta vill man ha in något grönt i dukningen, men en vas blir för hög – då ser inte gästerna varandra tvärs över bordet. Plantera i låga konserveringsglas istället.

  • Come back för servettring

    Come back för servettring

    Skippa dekorationsäggen i riset och använd istället hängena som servettringar.

  • Chicken race på bordet

    Chicken race på bordet

    Låt små chenillekycklingar trippa runt över hela bordet, de lyser upp som solar.

  • Ägg som placeringskort

    Ägg som placeringskort

    Sätt på pysselrosetter – som hårband för de kvinnliga gästerna och som fluga för de manliga.

  • Skalvaser

    Skalvaser

    Har du använt ägg i matlagningen? Spara skalen och pimpa med krasse eller ärtskott.

  • Smaskig dekoration

    Smaskig dekoration

    Melerade godisägg är fina som dekoration. Fast frågan är hur länge de får ligga och vara vackra innan de blir uppätna…