Hoppa till sidans innehåll

Runt om i världen firas påsk och alla har sin egen variation på högtiden. Många länder äter lamm som en traditionell påskrätt, men det skiljer sig åt hur vi tillagar det.

Våra nordiska grannländer

I Norge hör till traditionen att äta torkat, rökt och saltat lammlår. Till det äts äggröra, potatissallad och lefser, som är ett typ av bröd som är gjord på potatis och mjöl. Det serveras oftas som en rulle tillsammans med exempelvis sylt, ost, socker eller kanel.

Även i Finland njuter man av lammköttet, oftast tillsammans med pepparmintgelé. Det som är specifikt för vårt granland i öst är deras efterrätt Memma, som görs på rågmalt, rågmjöl och sirap. Den äts tillsammans med grädde och socker. 

Island äts lammet saltat och med ärtsoppa som tillbehör. Islänningarnas chokladäggen skiljer sig lite ifrån den vi oftas ser i Sverige, de är nämligen inte bara fyllda med godis utan har också ett visdomsord i sig.

Andra härliga påskbord

Spaniens mattradition under påsken är att baka bröd med ett helt ägg i, skalet också! Enligt traditionen ska det brytas genom att man slår det över huvudet på folk. En annan sak spanjonerna brukar göra runt påsk, främst kring Barcelona, är att skapa fantastiska chokladskulpturer i form av till exempel sagoslott eller piratskepp. 

Likt oss i Sverige äter engelsmännen ägg och lamm runt påsken, men här ska lammet helst grillas. Deras efterrätt består utav en simnel kaka som är en ljus fruktkaka med mandelmassa och marsipan, till det serveras gärna en kopp te. 

På det syrianska påskbordet hittar du kotarm med fyllning. Här finns även dolmar, vindruvsblad, aprach och kulte, som liknar Sveriges kroppkaka. Man äter även ris och grytor och risgrynsgröt, så det finns något för alla på det maffiga iranska påskbordet!