Hoppa till sidans innehåll

Efter en intensiv tävling i två faser har Bufféläsarna nu röstat fram Folke som namnet på det senaste tillskottet i hårdostfamiljen.

Text Sofie Lundmark

Den vinnande motiveringen kom från Maria Bäckbom i Älvsjö och lyder:

Tidigare klassiska ostar har namn som för tankarna till präster och adel. Nu är det dags för osten som passar alla folk. Osten för alla heter Folke.

Vinnare-personporträtt-rund-323x323

Utöver äran vann Maria en hotellhelg för två på Scandic Continental, inträde på Ostfestivalen samt en middag på Wijnjas Ost- & Vinkällare. 

Hur känns det att namnge Sveriges nya hårdost?

– Jätteroligt! Innan har vi haft präster, baroner och grevar. Denna nya ost ska vara för alla som bor i Sverige, oavsett var man kommer ifrån, därför kändes Folke som ett riktigt bra namn. Namnet är ju numera även poppis på barn vilket gör det extra kul! Vill man förknippa det med något mer flärdfullt så får Folke även lite kunglig glans från vår kung som heter Folke. 

Hur firade du?

– Jag och min man Hasse njöt av ostfestivalen, hotellvistelsen och restaurangbesöket tillsammans. Han är en väldig ostmänniska, egentligen mer än mig! Han har alltid ett cirka fem centimeter tjockt lager med ost på mackan, vilket fascinerade mina barn när de var små. Sen skålade jag även i bubbel med min ena son och min man på vår Jamaicasemester som vi just kommit hem från. 

Vad har du annars för relation till ost?

– Jag och min man brukar faktiskt köpa vakuumförpackad olagrad ost av hushållstyp och lägga ner några månader i matkällaren. Vi märker dem med datum och vänder dem någon gång i månaden. Till jul tar vi fram dem, då brukar de ha legat i källaren i ungefär ett år. Det är som en helt annan ost med en helt ny smak! 

Vilken är din favoritost?

– Gruyère och Västerbotten. Hellre grynpipiga än rundpipiga. Generellt gillar jag hårda ostar mer än mjuka. 

Favoriträtt med ost?

– Jag gör ofta en förrätt med rucola, grönmögelost, smör- och honungsstekta valnötter och färska fikon. Jag ringlar över en dressing på balsamvinäger, olja och honung.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer