Hoppa till sidans innehåll

I östra Mellansverige ligger gårdarna tätt. Njut av glass på Grinda Säteri i Malmköping, handla gårdsostar på Väddö i Roslagen eller låt dig inspireras på Hornuddens Trädgårdar utanför Strängnäs.

Uppdaterad juni 2015

I samarbete med LRF har Bufféredaktionen sammanställt en guide till gårdar att besöka i sommar. Vi har delat in gårdarna i fem landsdelar och därefter i landskap. Här listar vi gårdarna i östra mellansverige, det vill säga i Östergötland, Södermanland, Västmanland och Uppland. Scrolla ner så hittar du guiderna till övriga Sverige.

Kontakta gårdarna för information

Gå in på varje gårds hemsida för uppdaterad information kring öppettider, utbud och aktiviteter. En del gårdsbutiker har bara öppet på förfrågan och många av de aktiviteter som erbjuds måste bokas på förhand. Så ring alltid i förväg och hör dig för om vad som gäller.

Favoriter i östra Sverige

 • Grepstad

  Strax söder om Motala ligger den välsorterade gårdsbutiken Grepstad. Här hittar du bland annat nöt- och lammkött, charkuterier, rapsolja, ost, honung från egen bigård och jordgubbar från egen odling. Sommartid finns möjlighet att sitta ute och fika.

  www.grepstad.se

 • Sänkdalens Gård

  På Vikbolandet öster om Norrköping ligger Sänkdalens Gård. Här tillverkas glass av gårdens ekologiska mjölk. I butiken med självbetjäning finns mjölk, kallpressad rapsolja och så klart glass att köpa. Varför inte testa sorten med det fina namnet skogsglänta?

  www.sankdalensgard.se

 • Hargodlarna

  Hos Hargodlarna i Kisa förädlar man frukt och bär till marmelader och glögg. Här är det inte bara klassiska smaker som gäller utan här vågar man sig på kombinationer med alltifrån rabarber tillsammans med vit rom och chili samt äpple ihop med apelsin, pomerans och valnötter.

  www.hargodlarna.se

 • Brunneby Musteri

  Alldeles intill Göra Kanal i Borensberg ligger Brunneby Musteri. Här mustas det äpplen och pressas jordgubbar, fläder, vinbär och hallon. Resultatet blir över 100 olika sorters produkter såsom saft, nektar, gelé, marmelader och cider. Vill du veta mer om musteriet och gården ordnas guidade visningar.

  www.brunnebymusteri.se

 • Alvastra Kungsgård

  På Alvastra Kungsgård vid foten av Omberg kan man i deras äggbod köpa KRAV-märkta ägg. Här finns också möjlighet att hyra stuga med självhushåll och vacker utsikt mot Vättern och Omberg.

  www.alvastrakungsgard.se

 • Herrsäters Gård

  En bit norr om Åtvidaberg ligger Herrsäters Gård. Här finns butik med försäljning av ostkaka, kalvdans, vetemjöl från gårdens odlingar och andra lokala specialiteter som glass, honung och lammskinn. Vill du prova ostkakan på plats serveras den i kaféet med vispad grädde och hemgjord sylt på rabarber och jordgubb.

  www.herrsater.se

 • Stafsäter Gårdsglass

  I Sturefors söder om Linköping ligger Stafsäter Gårdsglass. Här gör man glass på mjölk från gårdens kor. I butiken kan man välja bland en mängd sorter att köpa med sig hem - eller njut den direkt på plats i strut.

  www.stafsater.se

 • Assarsson Trädgård

  Mellan Motala och Skänninge ligger Assarsson Trädgård med tillhörande tomatbod. Utöver en mängd olika tomatsorter att välja bland finns också gurka, paprika och vitlök. Butiken har som oftast självbetjäning.

  www.tomatboden.se

 • Boställets Vedugnsbageri

  I Vreta Kloster hittar man Boställets Vedugnsbageri. Här bakas flera sorters surdegsbröd gräddade i den vedeldade bakugnen. Vill du prova brödlyckan hemma så finns bageriets mjöl att köpa med sig. I kaféet finns smörgåsar att bre själv och hembakat. På helgerna serveras också soppa.

  www.bostallets.se

 • Vikbolands Struts

  Utanför Norrköping ligger Vikbolands Struts. I gårdsbutiken säljs flera sorters kött- och charkprodukter. Här finns också glass gjord på strutsägg och en del hantverk av strutsens fjädrar och äggskal. De minsta kan roa sig med att titta på gårdens kaniner, höns, lamadjur och grisar eller besöka lekplatsen. Här finns även stugor i lantlig miljö att hyra.

  www.vikbolandsstruts.se

 • Vallgarns Gårdsmejeri

  Strax norr om Enköping ligger Vallgarns Gårdsmejeri. Här görs getost av mjölk från gårdens jämtgetter. I butiken finns förutom ett flertal getostar, varav den oljeinlagda är prisbelönt, också egengjord småländsk ostkaka av antingen ko- eller getmjölk, marmelader och knäckebröd.

  www.vallgarn.eu

 • Väddö Gårdsmejeri

  På Väddö Gårdsmejeri i Roslagen tillverkas ost, smör, filmjölk, yoghurt och glass – allt gjort på gårdens ekologiska mjölk. Köp med dig någon av alla ostar eller fika på gårdens kafé med utsikt över kohagen och njut av ostkaka och glass. På gårdens minibondgård kan man träffa söta dvärggetter, minigrisar och kaniner.

  www.vaddogardsmejeri.se

 • Grandins Lamm

  På Lilla Husby gård nära Storvreta ligger Grandins Lamm. Här föder man upp och säljer lamm som sedan kan beställas i form av köttlådor eller handlas direkt gårdsbutiken. I butiken säljs också lammskinn, rapsolja och honung av gårdens bin.

  www.grandinlamm.se

 • Landsberga Gård

  I Landsberga utanför Örsundsbro hittar man Landsberga Gård. I den lilla äggboden med självbetjäning kan man alla dagar i veckan köpa nyvärpta ägg.

  www.landsberga.se

 • Kärrbo Prästgård

  På Kärrbo Prätstgård utanför Västerås odlas grönsaker och spannmål. I den lilla gårdsbutiken säljs fryst kött från nöt och lamm, korv, färdiglagad mat, bröd, skorpor och lammskinn. Under säsong finns också grönsaker och kryddor.

  www.karrboprastgard.se

 • Wernergårdens Mejeri

  Utanför Norberg hittar man Wernergårdens Mejeri. Här ystar man ostar - både färska och hårda varianter. I gårdsbutiken och kaféet kan man köpa ost, fika på hembakat eller beställa en osttallrik med smakprov av gårdens ostar. På förfrågan ordnas ostprovningar.

  www.wernergardensmejeri.com

 • Värmdö Musteri

  På Värmdö Musteri utanför Stockholm kan du förutom att musta egen frukt boka en visning och följa äpplets väg till färdig must. I butiken finns flertalet sorter av must, saft, sylt och gelé. Här finns också rapsolja från granngården Säby Gård och öl från Värmdö Bryggeri.

  www.varmdomusteri.se

 • Siggesta Gård

  På Siggesta Gård utanför Stockholm finns aktiviteter för hela familjen – alltifrån skogshinderbana och äventyrsgolf till sagostig för de minsta. Här finns också djur att klappa, orangeri och butik med egentillverkade delikatesser och en del inredning.

  www.siggestagard.se

 • Ostmakeriet

  I Stockholms skärgård på ön Rindö ligger mejeriet Ostmakeriet. Här ystar man flertalet ostar, alltifrån cheddar och brännvinsost till egna varianter på feta och halloumi. Med utsikt över Solöfjärden kan du i det lilla kaféet njuta av lättare rätter och kakor – alla på temat ost. Det går även att boka in sig på ostprovning.

  www.ostmakeriet.se

 • Grinda Säteri

  På Grinda Säteri i Malmköping tillverkar man på hantverksmässigt vis glass av gårdens mjölkkor. I anslutning till gården ligger Grindas glasskafé. Njut av glass, ta en kaffe och prova lokal äppelmust och nektar.

  www.grindagardsglass.se

 • Kjulaåsen

  På Kjulaåsen i Kalkugnstorp bedriver man ett småskaligt lantbruk med får, höns, grisar och bikupor. I det gamla mjölkrummet ligger butiken där bland annat ägg, honung och marmelad säljs. I kaféet serveras soppa, kakor och raw food. När det är säsong kan man musta egna äpplen här.

  www.kalkugnstorp.se

 • Hornuddens Trädgård

  På Hornuddens Trädgård frodas kryddväxter och tomater tillsammans med blommor- allt odlat med utgångspunkt från det ekologiska. I butiken finns blommor, grönsaker och prisbelönt chilisås. Här finns också ett ekokafé och en inspirationsträdgård med fokus på köksväxter.

  www.hornudden.net

 • Äleby Gård

  Vid Mälarens strand ligger Äleby Gård. I viltboden är utbudet stort - välj bland hjort från eget hägn, vildsvin, älg, vildand och rådjur samt rökt viltkött och vildsvinssalsiccia. Vill man bo över finns möjlighet till övernattning med självhushåll i hus.

  www.aleby.com

 • Rinkeby Struts och Kalkonfarm

  Väster om Nyköping i Jönåker ligger Rinkeby Struts och Kalkonfarm med eget slakteri. I butiken finns utöver kött också charkuterier samt hantverk av lammskinn, strutsägg och strutsfjädrar. I mån av tid visar gården upp sina djur, då har man chans att spana in bland annat påfågel och emu. Vill du prova på lantlivet ytterligare finns stugor att hyra.

  www.rinkebystrutskalkon.se

 • Troxtabo

  Dryga milen utanför Flen vid Ekenäs hittar man getgården Troxtabo med tillhörande gårdsmejeri. Av getmjölken gör man ostar som chèvre, grillost, kittost och en egen variant på feta vid namn geta. Ostarna finns att köpa i butiken, men här hittar man också getskinn, honung och sylt.

  www.troxtabo.com

 • Vrena Grönt

  En bit norr om Nyköping vid Lilla Stentorp ligger Vrena Grönt med sina stora växthus. Gården har en butik där man kan handla örter och grönsaker som tomat, chili och gurka samt grönsaksplantor och en del blommor.

  www.vrenagront.se

 • Onsberga Gård

  På Onsberga Gård driver man ekologiskt lantbruk. I butiken säljs kött och chark. Under sommaren ordnas guidade turer som visning av djuren med matning av grisarna, hur det är att driva ekologiskt lantbruk och en längre tur som går genom hagmarker med kulturhistoria där matsäck och avslutande fika ingår.

  www.onsberga.se

 • Ändebols Gård

  Utanför Katrineholm hittar man Ändebols Gård med ekologiskt lantbruk. Här säljs lamm- och nötkött, lammskinn, tomater, gurka och frilandsodlade grönsaker. Besök kaféet, beställ en kaffe med hembakt kaka och slå dig ner i växthuset eller i den lilla kaprifollunden uppe på hönsbacken.

  www.andebolsgard.se

 • Ängby Ull och Hantverk

  I Björkvik ligger Ängby Ull och Hantverk. På gården finns lamm, höns, hästar, kor och alpackor. Besök gårdens gamla ladugård där det serveras nybakat från det egna bageriet. I butiken finns kött, lammskinn, pälsprodukter, hembakat bröd, samt ullhantverk - allt producerat på gården. Här finns också keramik, garn, trasmattor och en loppis.

  www.angbyull.snabber.se

 • Klippinge Gårds Majsodling

  På Selaön utanför Stallarholmen ligger Klippinge Gårds Majsodling. Från omkring mitten av augusti kan komma och plocka sin egen majs. I början av september ordnas en majsfestival.

  www.klippingegard.com