Hoppa till sidans innehåll

Att öppna ostron kan vara lite klurigt. Men med rätt teknik är det inte svårt, vi visar hur! Dessutom: massor av fakta om ostron, tips på tillbehör till ostron som den klassiska vinägretten mignonette och så ett recept på vegetariskt ostron för de som inte äter skaldjur.

Tips: Här hittar du alla våra recept på ostron!

Allt du behöver veta

Ostronet är ett blötdjur, även kallat mollusk, och tillhör tillsammans med musslan artfamiljen bivalvia. Ostronet omsluts av ett tvådelat, kalkrikt skal som hålls ihop med en slutarmuskel. Ostronet trivs bra i grunda, salta vatten och fiskas i Sverige därför bara på Västkusten. Storleken påverkas av faktorer som djup, näringstillgång och vattentemperatur. I Sverige finns två olika ostronsorter, den mindre och rundare Ostrea edulis och den mer avlånga Crassostrea gigas. Ett öppet ostron som inte stänger sig när du knackar på skalet är dött och ska inte ätas. Doften ska vara fräsch, om än lite algig om det är fiskat i svenskt vatten.

Smakkompisar

Fänkål
Selleri
Tomat
Persilja

Förvara rätt

Förvara ostron med ett gummiband runt eller lägg en tyngd över ostronet och förvara i kylskåp med den runda sidan nedåt och plattare uppåt.

Öppna ostron

  • Använd handduk

    Lägg ostronet med flata sidan upp i en handduk för att skydda dina händer.

  • För in kniven

    Håll tag i ostronet med handduken och för in kniven försiktigt i ostronets gångjärn, vid huvudet.

  • Vicka försiktigt

    Vicka kniven med små försiktiga rörelser i höjd- och sidled. Ta inte i för hårt, för då är det lätt att trycka igenom ostronet och skada fingrarna. Bänd upp locket när du känner att gångjärnet ger med sig.

  • Lossa skalet

    För kniven åt sidan för att lossa skalet. Kniven ska inte vidröra själva ostronet och skada det.

  • Lossa ostronet

    Använd kniven för att lossa ostronet från skalet så att du enkelt kan äta det.

  • Njut!

    Nu är det bara att börja sörpla.

  • Gott till ostron

    Pressa lite citron eller häll en skvätt tabasco eller rödvinsvinäger på ostronet. Toppa gärna med lite finhackad schalottenlök och en nypa socker.

Ostron-recept

  • Ostron mignonette

    Ostron mignonette

    Servera ostron med klassiskt tillbehör: vinägretten mignonette! Denna vinägrett smakar friskt och syrligt och görs på vinäger, schalottenlök, salt och peppar. Toppa gärna även ostronen med tabasco för lite hetta.

    - Ostron mignonette

    Spara

  • Gratinerade ostron med gräslök

    Gratinerade ostron med gräslök

    Gratinerade ostron med ost och gräslök är både lyxigt och enkelt – perfekt som förrätt till nyår till exempel! Du toppar ostronen med en krämig gräslöksröra och ost och gratinerar sedan ostronen i ugn.

    - Gratinerade ostron med gräslök

    Spara

  • Ostron med gurka och pepparrot

    Ostron med gurka och pepparrot

    Servera ostron med tillbehör som smakar friskt och pepprigt: en topping gjord på gurka, vinäger, olivolja salt och peppar. Dessutom riven pepparrot som bidrar med sting!

    - Ostron med gurka och pepparrot

    Spara

  • Vegetariskt "ostron"

    Vegetariskt "ostron"

    Servera ett vegetariskt alternativ till ostron! Denna gröna variant på ostron är en frisk sallad med gurka, selleri och citronjuice som toppas med tångkaviar och slurpas från tomma ostronskal eller serveringsskedar för den rätta ostron-känslan.

    - Vegetariskt "ostron"

    Spara