Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Visst är det gott med juice - men hur vet man skillnaden mellan de olika sorterna i hyllan? Här får du lite hjälp på traven.

Juiceskola i samarbete med Tropicana

  • Hemmapressad juice

    Den hemmapressande juicen är väl ändå den godaste - det kan vi nog vara överrens om. Du köper hem apelsiner eller andra frukter och bär och pressar helt enkelt själv i en juicepress eller råsaftcentrifug.

  • Nypressad juice

    Nypressad juice, ibland kallad direktpressad juice, pressas i samband med att juicen förpackas. Den har en kort hållbarhet och pressningsdatum ska anges på förpackningen. Det ska även anges om juicen är pastöriserad eller inte.

  • Juice – inte från koncentrat

    Pressat efter skörd i landet där frukten växer

    Frukten plockas och pressas direkt efter skörd. Juicen pastöriseras lätt och hålls nedkyld under hela resan till kyldisken. Ingenting tas bort eller läggs till. På så sätt behåller vi näringsämnena samt fruktens fräscha och goda smak.

    Frukten transporteras till säljlandet och pressas där

    Frukten plockas och transporteras därefter till produktionsanläggningen där den pressas och pastöriseras lätt. Ingenting tas bort eller läggs till. Juicen förvaras och säljs nedkyld. På så sätt behålls näringsämnena samt fruktens goda smak.

    Till exempel Tropicana Pure Premium juice är gjord på 100% pressad frukt och aldrig från koncentrat.

  • Juice – från koncentrat

    Frukten plockas och pressas och kokas därefter för att minska den naturliga vattenmängden i frukten. Det resterande koncentratet fraktas till fabrik där samma mängd vatten som togs bort tillsätts. Vissa juicer från koncentrat hålls kylda, medan andra är bakteriefria och kan förvaras i rumstemperatur. Detta ger juicen en längre hållbarhet.

  • Ekologisk juice

    Smakmässigt skiljer den ekologiska juicen sig inte från andra juicer och den kan vara såväl nypressad, inte från koncentrat eller från koncentrat. I Sverige måste alla som vill märka livsmedel som ekologiska certifieras och kontrolleras av ett godkänt kontrollorgan. Ett livsmedel med ekologisk märkning måste innehålla minst 95 procent ekologiska ingredienser. Vill du bidra till att minska spridningen av syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel i naturen, välj ekologiska livsmedel där man inte får använda dessa. Läs gärna mer om ekologisk mat på Livsmedelsverkets hemsida.

    Om du är nyfiken att testa ekologisk juice finns det två nyheter från Tropicana ute i butik nu - en äppeljuice och en apelsinjuice som också passar utmärkt i smarriga frukosträtter.

  • Fruktdryck och nektar

    Fruktdryck och nektar hör egentligen inte hemma i en "Juiceskola" eftersom de inte klassas som juice men det kan ändå vara bra att ha koll på. I fruktdrycker tillsätts till fruktkoncentratet, förutom vatten, även socker och eventuellt andra tillsatsämnen. Produkterna har oftast lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur.

  • Tips!

    Är du förtjust i juice och aldrig vill missa en juicenyhet? Följ Tropicana på Facebook för härliga recept och inspiration.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer