Visste du att merparten av svensk öl bryggs i Falkenberg, att vattnet som används har jättestor påverkan på ölets smak, och att alkohol inte är en nödvändig smakbärare? Och vilka är de viktigaste ingredienserna egentligen? Här är sex fakta som du kanske inte visste om öl.

Artikel i samarbete med Carlsberg
Tips! Här hittar du somriga recept med alkoholfri öl!

Visste du att...

 • I Falkenberg produceras det över 120. miljoner liter öl varje år

  I Carlsbergs bryggeri i Falkenberg bryggs flera sorters öl, men också påskmust och andra drycker. Bryggeriet i Falkenberg är Carlsbergs första koldioxidneutrala bryggeri från energianvändning, genom 100% biogas och grön el. Bryggeriet värms delvis upp av en biogasanläggning, där spilld öl och läsk blir värme på bryggeriet. Snacka om att ta vara på allt till den sista droppen!

 • Olika vatten passar till olika öl

  Generellt kan man säga att mjukt vatten passar bäst för ljusare öltyper, och hårdare vatten vanligtvis bättre till mörkare öltyper. Men framförallt har det lokala vattnet stor påverkan på ölets smak och karaktär, därför ställs det höga krav på vattnet. Till exempel så görs Falcon sedan 1896 på förvaltat källvatten från Falkenberg, och när bryggeriet behövde flytta till en större tomt så drogs vattenledningarna tillbaka till den ursprungliga källan – i andra sidan Falkenberg. Hellre omvägar än genvägar!

 • De viktigaste ingredienserna är…

  Vatten, korn, humle och jäst. Det absolut viktigaste sädesslaget för ölbryggning är korn, eftersom det innehåller mycket stärkelse och måttligt med protein.

 • Jäst plus socker = alkohol och syra

  Jästen förvandlar sockret i vörten till alkohol, kolsyra och smakämnen.

 • .. men alkohol är inte nödvändigt för en god öl

  Alkohol är en smakbärare i öl men är långt ifrån nödvändig för att få till en smakrik öl. Det finns olika sätt att ta bort alkoholen. Ett exempel är att använda malt som inte ger så mycket socker som kan jäsa ut till alkohol.

 • Skillnaden på öl och öl

  Lager, stout, IPA, lambic, weissbier eller en skummande pilsner? En öl är aldrig bara en öl. Varje öl har sitt speciella recept, sina utvalda ingredienser och passar olika bra till olika maträtter. Idag finns de flesta ölsorter även, glädjande nog, som alkoholfria alternativ och utbudet lär bara öka. Här lär du dig massor om de vanligaste ölsorterna!