Hoppa till sidans innehåll

Funderar du på att laga mat med öl men inte är så bevandrad i ämnet? Lugn bara lugn, vi har frågat Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, om hans bästa tips för att lyckas smaksätta med alkoholfri öl. Lycka till!

Artikel i samarbete med Spendrups
Tips! Recept med alkoholfri öl hittar du här.

5 snabba om öl i mat med Årets Kock

 • Vilka smaker tillför öl i mat, egentligen?

  Öl ger maten härlig beska utan att bli bittert, det ger också maten en tyngd och fyllighet vilket gör rätten extra god.

 • Okej, men vilken typ av öl ska man välja?

  Det beror helt på vad du lagar. Till kött kan du jobba med kraftigare ölsorter som exempelvis porter. Veteöl, som är ett lite mer lättdrucket öl, passar bra till fisk och skaldjur. Och drick gärna samma öl du har i maten till maten, så får du en komplett smakupplevelse.

 • Vad ska man tänka på när man lagar mat med öl?

  För mycket öl kan bli bittert. Balansera med lika delar fond för bästa effekt och späd ut om det blir för mycket beska. Lägg till sötma och syra i form av t ex honung och citron om det blir för bittert.

 • Finns det något man inte ska laga med öl?

  Njae, svårt att säga. Jag använder öl i desserter och även när jag bakar bröd använder jag ibland öl istället för vatten, vilket gör en jätteskillnad på resultatet. Så nej, jag tror faktiskt att öl funkar till det mesta.

 • Vilken rätt tycker du man borde testa med öl?

  Blåmusslor kokta i veteöl är jättegott men allt från grytor, kalops, sjömansbiff, porterstek och löksåser får riktigt god smak av öl som tillför en härlig mustighet. Man ska inte vara blyg, ölet kommer bara förbättra och ge djup i rätterna!

 • Thomas Sjögren

  Thomas Sjögren

  Årets Kock 2015, gillar enkel mat med en twist, driver sommarrestaurangen Skäret, bageri och butik på Smögen och i Hunnebostrand. Jobbar vintertid som frilansande kock med allt från ”hemma hos”-middagar och matlagningskurser till företagsevent och produktutveckling.

 • Thomas tipsar!

  Thomas tipsar!

  Musslor kokta i alkoholfri veteöl är ett måste i sommar! Musslorna får en härligt fyllig och syrlig smak av veteölen. Tillsätt en sås med grädde, ingefära, vitlök och chili som kokas upp med blekselleri och grön sparris. Servera med nybakat bröd.

  Till receptet