Hoppa till sidans innehåll

Kocken och kokboksförfattaren Frida Ronge visar vägen för dig som vill inspireras till att äta lite extra hälsosam mat! Vare sig du söker tips på en nyttig middag eller nyttiga mellanmål samlar vi under året här recepten för dig. Först ut: en supersmarrig krispig tofu bowl och en uppiggande grön smoothie.

Recept Frida Ronge Styling Elisabeth Johansson Foto Simon Bajada
Tips: Här hittar du alla våra lite nyttigare recept!

Berätta om din kokbok Food retreat!

Idén föddes för några år sedan när jag genom yoga och surfing blev introducerad till en växtbaserad kost. Jag insåg då hur många härliga nya recept man kunde skapa och hur bra man faktiskt mår av den typen av kost.

Vilken mat mår du bra av?

Jag mår som bäst av vällagad mat. Jag föredrar fisk, skaldjur och växtbaserat – en sådan kost får mig att må bättre.

Vilka fördomar finns om hälsosam mat?

Många tror nog att hälsosam mat måste vara tråkig eller kanske svår att laga, men jag tycker tvärtom att det är mer inspirerande att laga näringsrik mat.

Tips på bra råvaror att äta för att få i sig alla näringsämnen om man äter växtbaserat?

Mina favoritråvaror är grönkål, ingefära, alla typer av baljväxter och linser, bönor och ärtor. Sedan älskar jag att addera nötter och fröer i maten.

Vad betyder hälsosamt för dig när det kommer till mat?

Att jobba med råvaror i säsong, att inte tillsätta onödigt fett och tänka igenom sin måltid så att man har olika typer av näringsämnen i maten.

Hur kan man göra för att äta lite hälsosammare i vardagen?

Se till att ha ett kylskåp fyllt med massa färska grönsaker och tänk smart så att när du exempelvis kokar quinoa eller gör overnight oats gör för några extra dagar och inte bara för ett enskilt tillfälle.

Vi behöver alla olika saker för att må bra, hur vet man vilken kost man själv mår bra av?

Jag tror att det är viktigt att man lär känna sin egen kropp, att reflektera när man äter och inse vad man själv mår bra av att äta helt enkelt.

Berätta om Matnyttigt – dina recept vi kommer att få se i Buffé under året!

Det är allt från frukostrecept till härliga bowls och en del influenser och smaker från Japan. Jag försökte ha varierande men också väldigt lätta, inspirerande recept som är goda trots att de är nyttiga och hälsosamma.

Recept för dig som vill äta lite extra nyttigt!

  • Grön middag i en skål

    Grön middag i en skål

    Servera krispig tofu bowl med nudlar och svamp till middag! Tofu, nudlar, svamp, spenat, strimlad rödkål och smakrik goma dare-sås med tahini är perfekt som fräsch vegetarisk lunch eller middag.

    3 fördelar med tofu
    – Bra alternativ till kött
    – Källa till protein, järn, kalcium och zink
    – Enkel att tillaga och variera

  • Smoothie extra allt

    Smoothie extra allt

    Låt en näringsrik grön smoothie med spenat och grönkål pigga upp! Använd de frukter eller grönsaker du har hemma i smoothien och servera till frukost eller som energigivande, lite nyttigare mellanmål.

    3 anledningar att dricka grön smoothie
    – Supergrönsaken spenat innehåller järn och magnesium och är rik på vitamin C och K samt folsyra.
    – Grönkålen är fiberrik och fullproppad av vitaminer, antioxidanter och mineralerna kalcium och magnesium.
    – Bananen innehåller fibrer och en rad olika vitaminer och mineraler såsom vitamin B6 och kalium.