Hoppa till sidans innehåll

Kocken och kokboksförfattaren Frida Ronge visar vägen för dig som vill äta lite extra hälsosam mat! Vare sig du söker tips på en nyttig middag eller nyttiga mellanmål samlar vi under året här recepten för dig. Senaste nytt: Guldgröt med banan, nötsmör och granola.

Recept Frida Ronge Styling Elisabeth Johansson Foto Simon Bajada
Tips: Här hittar du alla våra lite nyttigare recept!

Berätta om din kokbok Food retreat!

Idén föddes för några år sedan när jag genom yoga och surfing blev introducerad till en växtbaserad kost. Jag insåg då hur många härliga nya recept man kunde skapa och hur bra man faktiskt mår av den typen av kost.

Vilken mat mår du bra av?

Jag mår som bäst av vällagad mat. Jag föredrar fisk, skaldjur och växtbaserat – en sådan kost får mig att må bättre.

Vilka fördomar finns om hälsosam mat?

Många tror nog att hälsosam mat måste vara tråkig eller kanske svår att laga, men jag tycker tvärtom att det är mer inspirerande att laga näringsrik mat.

Tips på bra råvaror att äta för att få i sig alla näringsämnen om man äter växtbaserat?

Mina favoritråvaror är grönkål, ingefära, alla typer av baljväxter och linser, bönor och ärtor. Sedan älskar jag att addera nötter och fröer i maten.

Vad betyder hälsosamt för dig när det kommer till mat?

Att jobba med råvaror i säsong, att inte tillsätta onödigt fett och tänka igenom sin måltid så att man har olika typer av näringsämnen i maten.

Hur kan man göra för att äta lite hälsosammare i vardagen?

Se till att ha ett kylskåp fyllt med massa färska grönsaker och tänk smart så att när du exempelvis kokar quinoa eller gör overnight oats gör för några extra dagar och inte bara för ett enskilt tillfälle.

Vi behöver alla olika saker för att må bra, hur vet man vilken kost man själv mår bra av?

Jag tror att det är viktigt att man lär känna sin egen kropp, att reflektera när man äter och inse vad man själv mår bra av att äta helt enkelt.

Berätta om Matnyttigt – dina recept vi kommer att få se i Buffé under året!

Det är allt från frukostrecept till härliga bowls och en del influenser och smaker från Japan. Jag försökte ha varierande men också väldigt lätta, inspirerande recept som är goda trots att de är nyttiga och hälsosamma.

Recept för dig som vill äta lite extra nyttigt!

  • Grön middag i en skål

    Grön middag i en skål

    Servera krispig tofu bowl med nudlar och svamp till middag! Tofu, nudlar, svamp, spenat, strimlad rödkål och smakrik goma dare-sås med tahini är perfekt som fräsch vegetarisk lunch eller middag.

    3 fördelar med tofu
    – Bra alternativ till kött
    – Källa till protein, järn, kalcium och zink
    – Enkel att tillaga och variera

  • Smoothie extra allt

    Smoothie extra allt

    Låt en näringsrik grön smoothie med spenat och grönkål pigga upp! Använd de frukter eller grönsaker du har hemma i smoothien och servera till frukost eller som energigivande, lite nyttigare mellanmål.

    3 anledningar att dricka grön smoothie
    – Supergrönsaken spenat innehåller järn och magnesium och är rik på vitamin C och K samt folsyra.
    – Grönkålen är fiberrik och fullproppad av vitaminer, antioxidanter och mineralerna kalcium och magnesium.
    – Bananen innehåller fibrer och en rad olika vitaminer och mineraler såsom vitamin B6 och kalium.

  • Ärtigt mellis

    Ärtigt mellis

    Dags för mellis? Servera näringsrik grön ärthummus på rågbröd med räkor, kokt ägg och tahinisås.

    3 anledningar att äta gröna ärtor
    – Innehåller fibrer som mättar bra och gör att magen lättare kan fungera normalt
    – Rika på protein, vitamin C och K
    – Prisvärt, gott till mycket och enkelt att förvara i frysen

  • Fräscht och frasigt!

    Fräscht och frasigt!

    Som ett lite nyttigare alternativ till den klassiska tacon: Laga krispig fröpanerad fish taco med jalapeñomajonnäs.

    3 anledningar att äta vit fisk
    – Källa till vitamin D
    – Rik på selen, jod och vitamin B12
    – Högt proteininnehåll som behövs för att bibehålla en stark muskelmassa.

  • Frukost som mellis!

    Frukost som mellis!

    Fyll skålen med en svalkande smoothie bowl med chiasylt och nötsmör.

    3 anledningar att äta chiafrön
    – Fullproppade med Omega 3 och mineraler som kalcium, magnesium och zink
    – Rika på protein
    – Innehåller rikligt med lösliga fibrer som bildar gel och kan öka mättnadskänslan men också påverka kolesterolnivåerna i blodet

  • Pasta 2.0

    Pasta 2.0

    Vackert violett och välsmakande! Laga bönpasta med rödbetspesto och hasselnötter.

    3 anledningar att äta rödbeta
    – Rik på fibrer
    – Rik på folat som behövs för immunsystemets normala funktion
    – Innehåller nitrat som bidrar till att minska kroppens syrebehov vilket kan leda till ökad ork

  • Sensommarsallad

    Sensommarsallad

    Solmogna tomater tillsammans med silkeslen tofu! Laga tomatsallad med silkestofu och citronette.

    3 anledningar att äta tofu
    - Rik på protein
    - Är laktos- och mjölkproteinfri
    - Innehåller omättat fett som bidrar till att behålla normala kolesterolnivåer i blodet.

  • Gyllene och värmande

    Gyllene och värmande

    En värmande soppa som piggar upp: Laga grönsakssoppa med gurkmeja.

    3 anledningar att äta gurkmeja
    - Innehåller antioxidanter
    - Används som huskur som sägs hjälpa matsmältningen på traven
    - Ger en vackert gul färg

  • Ett sött avslut

    Ett sött avslut

    Elegant efterrätt med rik kakaosmak och en oväntad ingrediens: Servera vegansk chokladmousse med avokado och kokosgrädde.

    3 anledningar att äta avokado
    - Fullproppad med omättat fett som bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet
    - Innehåller fibrer
    - Rik på kalium som hjälper kroppens nerv- och muskelfunktion

  • Grötlycka

    Grötlycka

    Lyxig och lite nyttigare frukost: Servera guldgröt med banan, nötsmör och granola.

    3 anledningar att äta havregryn
    - Rikt på tiamin, ett vitamin som bl a behövs för nervsystemets normala funktion
    - Innehåller folsyra men också mineralerna järn och zink
    - Prisvärt och har mängder av användningsområden