Hoppa till sidans innehåll

När är våffeldagen, varför firar vi våffeldagen, var kommer våfflor ifrån? Här är svaren på alla frågor om vår älskade våffeldag som infaller 25 mars varje år.

Stephanie Johansson
Tips! Här är alla våra våffelrecept!

När är våffeldagen?

Våffeldagen inträffar 25 mars varje år.

 

Vad är våffeldagen?

Våffeldagen är en av våra mest firade matdagar då det äts enorma mängder våfflor i hela Sverige. Det mest populära ica-receptet den 25e mars är på frasvåfflor, men under året söks det mest på belgiska våfflor.

 

Varför firar vi våffeldagen?

Ordet våffeldag har sitt ursprung från den kyrkliga högtiden vårfrudagen, även kallat Marie bebådelsedag, då Jungfru Maria enligt evangelierna denna dag fick veta av ärkeängeln Gabriel att hon var havande med Jesusbarnet. Därav firas våffeldagen just 9 månader innan jul.

Men hur går vi från vårfrudagen till våffeldagen? Jo man tror helt enkelt att våffeldagens ursprung är lite som viskleken och ordet har förändras pågrund av felaktigt uttal. Från vårfrudag till vafferdag till vaffeldag, som är en äldre variant på ordet våffla.

Vårfrudagen har historiskt sett även fått markera vårbrukets början då våfflor passade bra i säsongen då man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern.

Förvirrande? Vi håller med! Hursomhelst är vi glada över uppkomsten av våffeldagen som idag är en av våra mest älskade matdagar!

 

Var kommer våfflor ifrån?

Våfflan som vi känner till den är ett arv från sent 1800-tal, då ingredienserna vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt var oerhört lyxiga varor för de flesta i det svenska bondesamhället.

4 ljuvliga våffelrecept:

 • Grundrecept frasvåfflor

  Grundrecept frasvåfflor

  En frasig våffla som kan varieras i oändlighet till frukost, brunch, lunch eller mellanmål. Frasiga våfflor kan serveras med klassiska tillbehör som grädde och färska bär eller testa en matigare våffla med pocherade ägg, spenat och hollandaisesås. Skippa i så fall sockret i våffelsmeten!

  - Grundrecept frasvåfflor

  Spara

 • Belgiska chokladvåfflor

  Belgiska chokladvåfflor

  Belgiska våfflor med choklad är en dekadent och alldeles underbar dessert. Vi väljer att servera dessa chokladvåfflor med vaniljglass och hasselnötter för den ultimata lyxiga våffelupplevelsen. Grädda och njut!

  - Belgiska chokladvåfflor

  Spara

 • Chiavåfflor med färska bär

  Chiavåfflor med färska bär

  Stå dig länge på nyttiga, moderna och lättlagade chiavåfflor. Trots att de är bra för dig – ja, de är faktiskt förhållandevis nyttiga – så är de allt annat än tråkiga med färska bär samt kvarg med smak av vit choklad och kokos.

  - Chiavåfflor med färska bär

  Spara

 • Våfflor - fria från gluten, mjölk och ägg

  Våfflor - fria från gluten, mjölk och ägg

  Enkelt och gott recept på våfflor. Receptet är glutenfritt, mjölkfritt och äggfritt. Servera de mumsiga våfflorna nygräddade med sylt, bär och mjölkfri glass eller grädde!

  - Våfflor - fria från gluten, mjölk och ägg

  Spara