Halloween blir mer och mer populärt men förvirring råder. När är halloween? Vilket datum är det? Och när firar man? Det korta svaret är att halloween är den 31 oktober. Läs vidare för det långa svaret.

Halloween den 31 oktober

Halloween är alltid den 31 oktober. Halloween är inte detsamma som Allhelgonadagen som alltid infaller den 1 november och Alla helgons dag som i Sverige är rörlig och infaller lördagen mellan 31 oktober och 6 november.

När firar man då?

I USA firas halloween just den 31 oktober. I Sverige råder dock en del förvirring minst sagt. Lite beroende på vilken veckodag den 31 oktober är väljer en del att fira på själva dagen med halloweenfest eller barn som går "bus eller godis". Generellt är det dock ganska spritt och många har eventuella halloweenkalas och bus eller godis-aktiviteter på helgen närmast 31 oktober. Det finns helt enkelt ingen ännu väletablerad regel.

Varifrån kommer halloween?

Högtiden halloween i dagens bemärkelse kommer närmast från USA. Där blev det populärt att fira högtiden under 1950-talet. Traditionens ursprung är dock blandat med influenser från flera håll. Halloween har till exempel flera likheter med den keltiska högtiden Samhain och brittiska Guy Fawkes Night, traditioner som immigranter tog med sig till USA under 1800-talet.

3 x halloween:

 • Halloweenpyssel

  Halloweenpyssel

  11 smarta pyssel med halloweentema. Passar lika bra till en stor halloweenfest som om du vill skrämma familjen när de kliver innanför dörren den 31 oktober

 • En elegant halloween

  En elegant halloween

  Bjud in till en stämningsfull kväll med sofistikerade smaker. På menyn står aperitivo, förrätt, varmrätt och en kusligt god dessert! En elegant halloweenmeny med andra ord.

 • Gör en halloweenpumpa

  Gör en halloweenpumpa

  En Halloweenpumpa - eller jack-o'-lantern som de heter på engelska - lyser upp fint på trappen eller balkongen. Här finns 7 mallar att använda när du ska skära ut din pumpa.

Recept till halloween:

 • Baka till halloween

  Baka till halloween

  Här har vi samlat recept på allt från läskiga cupcakes till pumpapaj. Se recepten för att baka till halloween här.

 • Mat & dryck till halloween

  Mat & dryck till halloween

  Häxbål, korvmumier och svart pizza är bara några av alla våra recept till halloween.