Nu är det dags att slå hål på mjölkmyterna. Hur är det nu, borde alla barn dricka mjölk? Får vi starkare skelett av mjölkdrickande och är det sant att män löper större risk att utveckla bröst om de bäljar i sig mjölk?

Elin Nordström/Paula Frösell

 • Komjölk ger starka ben

  Ja, det skulle man kunna säga. Mjölk innehåller kalcium som tillsammans med D-vitamin bidrar till att benstommen stärks. Som av en tillfällighet så är faktiskt lätt- och mellanmjölk också berikad med just vitamin D, fiffigt, eller hur?

 • Alla barn behöver dricka komjölk

  Nej, det är inget måste att dricka komjölk men det är en bra källa till såväl kalcium som protein, och om man väljer lätt- eller mellanmjölk även vitamin D. Men självklart så går det att få i sig dessa näringsämnen, som är viktiga för barn som växer, även om man utesluter komjölk. Den som väljer vegetariska alternativ kan spana efter varianter som är berikade med kalcium och D-vitamin.

 • Vi har druckit komjölk i alla tider...

  Nej, inte i alla tider men ändå väldigt länge. Det finns tecken på att vi började dricka mjölk för 5000-6000 år sedan och vid den tiden hade vi ju traskat runt på jorden både länge och väl. Men bröstmjölk däremot har vi nog ätit i alla tider.

 • Män kan få större bröst om de dricker komjölk

  Nej. Man-boobs kan uppstå vid övervikt och till den kan feta mejeriprodukter bidra precis som alla andra livsmedel som man äter i för stor mängd. Så för den som har det så är det alltså gräddsås såväl som smågodiset, chipsen och ölen som dragit sitt strå till stacken. Men mjölk är magert och bidrar ganska lite till kaloriintaget om man inte dricker ofantliga mängder.

 • Komjölk är associerad med prostatacancer hos män

  Nej, även om det finns några enstaka studier som visar på samband så finns inte bevisning i den samlade forskningen.

 • Komjölk innehåller höga halter av fett

  Nej nej! Komjölk har en naturlig fetthalt på drygt 4%. Det varierar självklart från ko till ko men mjölk som ska säljas måste ju ha en standardiserad fetthalt. För att få till det så separeras fettet från mjölken och sen tillsätts återigen den mängd man önskar beroende på om det är standard-, mellan- eller lättmjölk som man vill producera. Väldigt förenklat beskrivet. Lättmjölk har en fetthalt på 0,5%, mellanmjölk 1,5% och standardmjölk 3%.

 • Komjölk innehåller abnormala nivåer av antibiotika

  Nej! I Sverige gäller att bara sjuka kor som verkligen behöver antibiotika får det. Mjölken som de då producerar används inte i mjölkproduktion. Utöver detta så testas all mjölk som kommer till mejerierna så att den inte innehåller antibiotika. Med andra ord är det här en myt av stora mått.

 • Lättmjölk är onaturligt

  Nej! Inte onaturligare än mellan- eller standardmjölk. Produktionen går till på exakt samma sätt, det enda som skiljer är hur mycket fett man väljer att slutprodukten ska ha. Lättmjölken berikas också med D-vitamin och rekommenderas till alla friska barn över två år och vuxna. Anledningen är att mängden mättat fett bör begränsas.

 • Fler myter...

  Vill du läsa om fler myter? Här spräcker vi hål på mikromyterna, och i den här artikeln snackar vi 6 myter om fisk. Och inte ska vi glömma den här heta potatisen: myter om vegansk mat.