Moroten har gett oss både färg och välbehövligt tuggmotstånd ända sedan vikingatiden. Det är en smakrik, nyttig och billig rot. Dessutom är svenska morötter i säsong hela året.

Text: Anna K Sjögren Foto: Lennart Weibull

Morötter toppar listan över Sveriges populäraste grönsaker och delar förstaplatsen med tomaterna. Lär dig mer om denna favorit!

Hejda dig med potatisskalaren. Det är nära skalet som många av nyttigheterna sitter.

5 saker om morot

 • Skörd, väder och stress påverkar smaken

  Även de inre egenskaperna fascinerar. Smakerna har utretts på vetenskaplig nivå; hur moroten smakar beror först och främst på sorten och när den är skördad. De första morötterna på försommaren är sötare; på hösten blir beskan och syrligheten mer framträdande. Vädret har också betydelse; en soligare sensommar ger sötare morötter. Precis som vi människor påverkas morötterna negativt av stress. Smaken blir beskare om de skakats våldsamt vid skörd, tvätt och lagring.

 • Morotens smak

  Sötman skänker lite flärd åt den robusta rotfrukten. Innehållet av sockerarter i en morot som väger 50 gram är ungefär en halv tesked (2,5 gram). Efter tillagning blir smaken sötare, och det beror på att värmen luckrar upp den täta strukturen så att sockret blir mer åtkomligt för smaklökarna. Det söta gör att moroten funkar ihop med andra söta ingredienser som till exempel sockerglasyr och russin. Den hårdare delen som sitter mitt i roten, som en istapp, har till uppgift att transportera vatten från roten till bladen, och den har lite tunnare smak. Det mesta av beskan sitter i och strax under skalet.

 • Så blir moroten ännu nyttigare

  Hejda dig med potatisskalaren, för det är nära skalet som många av nyttigheterna sitter. Moroten själv samlar sitt försvar mot attacker från omvärlden i sitt yttre skikt, och ämnena som sitter där kan användas på samma sätt av den som äter moroten. Försvaret utgörs av antioxidanter; en av de mest kända antioxidanterna i morot är betakaroten. Ännu starkare hälsoeffekt har alfa-karoten, som också finns i morot. Med tanke på näringen är det alltså värt att skölja morötterna i stället för att skala dem. Kroppen tar upp mer antioxidanter från kokta jämfört med råa. Det beror på att strukturen mjukas upp och näringsämnena blir mer lättåtkomliga, precis som med den söta smaken.

 • Längre hållbarhet, så gör du!

  Den knapriga konsistensen bevaras genom att man förvarar morötterna i kylen. Öppna gärna plastpåsen lite så att de kan andas. Ta av blasten direkt om den sitter kvar på morötterna. Rotens viktigaste jobb är att förse växten med näring, och det jobbet fortsätter även när de hamnat i kylskåpet. Om blasten sitter kvar har roten fullt upp med att förse bladen med fukt och näring och mjuknar på bara några dagar.

 • Rotfrukt, grönsak eller frukt?

  Morot är definitivt en rotfrukt. Men i begreppet grönsaker ryms också rotfrukter, så moroten är även en grönsak. Dessutom klassas moroten även som en frukt inom EU då det var nödvändigt för att morotsmarmelad skulle kunna bli officiellt godkänt som marmelad.