Hoppa till sidans innehåll

Det finns mycket du kan göra själv för att minska matsvinnet. Som till exempel att planera dina matinköp. Väl inne i butiken finns det också saker du kan tänka på. Här kommer 4 tips.

Glöm inte att kolla vad du har hemma innan du går och handlar

När du är handlar:

 • Använd inköpslista

  Spontaninköp kan bli onödiga inköp som senare visar sig hamna i soporna för att de inte används. Håll dig till din plan och utgå från inköpslista så minskar risken att du köper saker du inte behöver.

  Brukar du glömma inköpslistan hemma? Använd en inköpslista som du har i telefonen. För telefonen glömmer du väl inte:-)? Ladda ned ICA appen. Där hittar du allt för att planera dina matinköp.

 • Handla inte hungrig

  Risken är stor att du köper för mycket mat när magen får styra. Ett smart tips är att ta en mellis för att dämpa den värsta hungern. Eller att undvika att handla när du är som hungrigast.

 • Färskvaror - tänk efter

  Köp bara så mycket som du behöver. Inte en extra vara ”bara-utifall-att”. Detta gäller särskilt frukt och grönsaker som snabbt förstörs – köp hellre lite men ofta. Om du köper storpack, var säker på att det kommer att gå åt. Eller frys in i portioner som du kan plocka fram allteftersom.

 • Rädda en vara

  Köp singelbananen som ingen annan väljer! Välj frukter och grönsaker som inte är perfekta till utseendet, de går alldeles utmärkt att använda. Våga köpa mat med kort datum om du vet att du ska äta den inom en snar framtid.