Hoppa till sidans innehåll

Att bli bra på att mingla kräver lite träning. Men när du väl börjat öva finns det mycket att vinna – som ny vänskap, kärlek eller en givande affärskontakt. ”Var intresserad så blir du intressant”, lyder mingelproffsens bästa tips.

Text: Therese Elgquist

Oavsett om det handlar om den första släktmiddagen hos svärföräldrarna, en stor fest eller ett affärsevent har du allt att vinna på att lära dig konsten att mingla. Även om det är vanligt att känna sig obekväm i en situation med nya människor, får du garanterat ut mer av tillfället och en roligare kväll om du vågar bjuda på dig själv. Så fatta mod till dig och håll våra knep i bakhuvudet, så kommer du att göra succé på mingeltillställningen!

Kom ihåg namnet

Glömt av namnet på personen som du hälsade på för bara en kort stund sedan? Det är inte ovanligt. Genom att upprepa den nya personens namn när ni presenterar er för varandra, exempelvis genom att säga ”trevligt att träffas Eva”, så fastnar det lättare. 

Vad ska man prata om?

Det här med att hitta bra samtalsämnen är inte alltid lätt. Vilken typ av tillställning du befinner dig på och hur pass väl, eller inte alls, du känner de andra gästerna är sådant som spelar in. Oavsett funkar det alltid att snacket om smått triviala saker som hur ni känner värden eller värdinnan. Kommentarer om situationen ni befinner er i, musiken som spelas eller vad ni har på era tallrikar, är andra bra ingångar till samtal. Det kan kännas ytligt och krystat med den typen av småprat, men det är bra som uppvärmning till mer djuplodande ämnen.

Främlingar är vänner man inte känner.

Visa intresse och lyssna

För att få till en trevlig konversation är det viktigt att lyssna och ställa följdfrågor. Att vara intresserad och uppmärksam helt enkelt. Det får andra att känna sig bekväma, vilket är lite av nyckeln till att bli en proffsminglare. Visst finns det de som helst bara pratar på om sig själva, och givetvis ska du inte behöva lyssna tills öronen faller av. Försök då göra en smidig sorti och mingla vidare. Säg att du ska gå på toaletten, hämta mer att dricka eller behöver ringa ett samtal.

Presentera mera

Du behöver inte tvunget känna en person för att presentera denna för någon annan. Har pratat en stund med en person och en ny gäst ansluter – ta tillfället i akt och introducera dem för varandra om de inte är bekanta.

Våga mingla vidare

På mingelpartyn är det vanligt att grupper av människor som redan känner varandra står och samtalar med varandra av ren bekvämlighet. Fastna inte på en plats med en person. Avrunda samtalet på ett trevligt sätt och mingla vidare så får båda chans att samtala med fler personer. Just mingelfesten ger möjlighet till att avbryta samtalet utan att det behöver uppfattas som otrevligt.

Början till en ny vänskap

Låt det inte stanna vid mingeltillfället om du har träffat en intressant person. Hör av dig och föreslå en lunch eller bjud hem på en fika beroende på vad det är för kontakt.