Hoppa till sidans innehåll

Begränsat utrymme och få sittplatser är inget hinder för att ha fest. Satsa på lättfixade, lyxiga snittar som kan intas på stående fot och ett gäng fräscha drinkar. På med klackarna, för nu blir det mingelparty!

Text: Therese Elgquist

Mingelfesten är ett öppet och ledigt sätt att umgås och det perfekta valet om du vill bjuda in till en avslappnad tillställning utan alltför mycket jobb. Inte minst är den ett bra alternativ om du har ont om plats, men vill bjuda många gäster, eller vill sammanföra släkt, vänner och bekanta som normalt sett inte träffas. 

Om det handlar om ett affärsmässigt mingel kan det vara smart att meddela gästerna vilka som är inbjudna, så de hinner läsa på om varandra och ladda upp med visitkort. 

Mingelfesten är ett lika bra sätt att träffa nya vänner som att nätverka affärsmässigt.

Mat på stående fot

Med enkla medel kan du fixa riktigt trevlig mingelmat som både känns lyxig och generös – utan att kosta särskilt mycket tid eller pengar. Mat på spett, snygga snittar och små portionsdesserter är som gjort för mingelparty. Ofta räcker det då med en liten servett som underlag, i stället för att gästerna ska behöva balansera med tallrikar och bestick. 

Köp färdiga crostini eller bruschetta och mixa några olika röror att lägga på – vips har du fått en rad olika mingelsnittar. Eller gör det riktigt lätt för dig och låt gästerna lägga på rörorna själva! Annan mingelvänlig mat är minipizzor, paj i munsbitar, sushi, fyllda dadlar eller skurna tunnbrödsrullar. Scrolla ner så hittar du förslag på god plockmat och festliga snittar. Duka fram maten på olika ställen i lokalen för ett bra mingelflöde.

”Färdigmat” som frukt, pickles, oliver, ostar och charkuterier gör sig också bra som mingelmat och kan vara bra att komplettera med. 

Gör en dryckesbuffé

Ge gästerna något att dricka direkt då de anländer. Det är trist att mingla tomhänt. Bjud på ett glas bubbel, en mer arbetad fördrink eller ställ fram en fräsch bål och låta var och en förse sig själva – eller servera varandra. Det hjälper garanterat till att bryta isen.

För att du som värd eller värdinna inte ska behöva springa runt och fylla på dryck är det smidigt att ordna en dryckesbuffé. Vin och några olika sorters öl brukar uppskattas, låt tillfället och maten styra vilka drycker du väljer. Vinflaskor med skruvkork eller bag-in-box är bra när folk tar dryck vid olika tillfällen. 

Glöm inte de alkoholfria alternativen! Både alkoholfritt öl, vin och någon trevlig must gör det festligt för alla. Se även till att det finns gott om vatten, häll upp i kannor och smaksätt med skivor av lime, citron, apelsin, gurka eller äpple, och kanske några färska myntablad. Då blir det extra festligt och snyggt! 

ICA återkallar ICA Vegonuggets med krispig majspanering Läs mer