Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Små, små saker i vardagen kan göra en stor skillnad för miljön om många människor tar steget och börjar tänka mer miljömedvetet. Här hittar du några tips för hur du enkelt börjar, i köket och resten av hemmet.

Artikel i samarbete med Arla Köket, Text: Lisa Heino

Köket

 • Lukta och smaka

  Du har säkert hört det förut - men bäst föredatum ger bara en indikation på om maten är gammal. Använd ditt lukt och smaksinne för att avgöra om det är dags att kasta maten eller laga den.

 • Grönt = skönt

  Frossa i grönsaker - ett strålande sätt att vara miljömedveten i köket på! Köper du kött och mejeriprodukter är det toppen att välja ekologiska produkter.

 • Undvik plastpåsar

  I frukt- och gröntdisken plockar man ofta varorna i platspåsar av slentrian. Fundera över om du verkligen behöver en påse till bananerna. Ta med en tygkasse till butiken som du kan bära maten i massor av gånger. Eller återanvänd platskassarna du redan har hemma.

  › Så här skriver Naturvårdsverket om att minska användningen av platsbärkassar.

 • Förpackningar

  Det är inte bara PET och glas som förtjänar en plats i återvinningen. Mjölk-, youghurt-, fil- och nu även vissa crème fraicheförpackningar återvinner du enkelt i pappersåtervinningen.

  › Läs mer om Arlas nya crème fraicheförpackning med mindre klimatpåverkan.

 • Rätt temp i kyl & frys

  Ställ in rätt temperatur. I kylen rekommenderas 5 grader och i frysen -18 grader. Sätt in en termometer för att hålla koll. Avfrosta frysen regelbundet.

I hemmet

 • Undvik dragiga fönster och dörrar

  Håll koll på tätningslister kring fönster och dörrar så att värme inte läcker ut i onödan.

 • Undvik stora möbler framför element

  Värmen får svårare att sprida sig i rummet om du ställer stora möbler framför elementet. Tänk på att även tunga gardiner som hänger framför element har en hindrande effekt.

 • Släck belysningen

  Det finns en myt att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Den stämmer inte. Dessutom står belysning för en fjärdedel av hemmets energianvändning. Det motsvarar cirka 750 kWh på ett år i en genomsnittlig lägenhet – en kostnad på över 1 000 kronor. Så släck lamporna när du lämnar ett rum.

 • Tvätta och torka smart

  Tvätta fulla maskiner och dosera tvättmedlet rätt. Undvik sköljmedel och torka gärna utomhus eller i torkrum, torktumlare och torkskåp är stora energitjuvar.