Hoppa till sidans innehåll

Melon är en söt och köttig frukt som gör sig oftantligt bra i maten. Vad sägs om melonsallad, melonsorbet eller melonspett? Här hittar du tips, fakta och recept med våra mest populära meloner.

Text: Josefine Braw

Olika sorters melon:

 • Galiamelon

  Galiamelon

  …eller nätmelon som den ofta kallas i folkmun. Galiamelonen är rund och ofta lite mindre än andra sötmeloner. Fruktköttet är grönaktigt, saftigt och fast i sin konsistens. Smaken är söt och aromatisk, och gör sig väldigt gott i exempelvis en fruktsallad.

 • Honungsmelon

  Honungsmelon

  Innanför det lysande gula och släta skalet gömmer sig ett rätt kompakt crémevitt fruktkött som är saftigt med en honungslen sötma. Honungsmelonen är god naturell men även till charkuterier eller i sallad.

 • Cantaloupe-melon

  Cantaloupe-melon

  Den här fasta, saftiga och söta melonen har odlats sedan i början på 1700-talet, och 300 år senare är den fortfarande lika populär. Fruktköttet är saftigt och sött med en klar orange färg.

 • Piel de sapo-melon

  Piel de sapo-melon

  Piel de sapo är en sorts honungsmelon och med smak därefter. Det crémevita fruktköttet är saftigt, sprött och läskande. Den honungssöta smaken för Piel de sapo till en favorit både hos stora och små.

9 goda melonrecept

 • Kamutvetesallad med avokado och melon

  Härligt fräsch och god sallad som har kamutvete som grund. Grynsalladen fyller du också med goda haricots verts, salladsärtor och en söt melon som t ex galia eller cantaloupe. Avokadon bidrar med krämighet och de saltrostade mandlarna ger härligt krisp.

  - Kamutvetesallad med avokado och melon

  Spara

 • Melon med senapsvinägrett, getost och hasselnötter

  Grodskinnsmelon, eller på spanska piel de sapo, gör skäl för sitt namn men under det grönfläckiga skalet döljer sig en ovanligt välsmakande melonprins, en extra söt släktning till honungsmelonen. Det saftiga, ljusgröna melonköttet passar perfekt till en frisk melonsallad smaksatt med en vinägrett och toppad med getost.

  - Melon med senapsvinägrett, getost och hasselnötter

  Spara

 • Melongazpacho

  Prova en annorlunda typ av gazpacho! Melongazpacho med mynta, chili, lime och salladslök är allt på samma gång: svalkande, fruktigt, syrligt och hett. Perfekt som kallt och fräscht tillbehör till buffén.

  - Melongazpacho

  Spara

 • Grillostspett med melon

  Spännande smakkombination med salt grillost, söt vattenmelon, het sweet chilisås och frisk mynta. Grilla melon och grillost och dippa i sweet chilisås blandad med hackad mynta. En smaksensation och ett trevligt tilltugg.

  - Grillostspett med melon

  Spara

 • Melonsorbet

  Sugen på att göra egen glass? Uppfriskande melonsorbet är svalkande och enkel att göra hemma – helt utan både glassmaskin och tillsatt socker! Mixa fryst melon och smaksätt med lime och honung. Toppa med rostad riven kokos och mynta.

  - Melonsorbet

  Spara

 • TestRecept

  - TestRecept

  Spara

 • Sallad med grillad piel de sapomelon, grillost och grapefrukt

  Fräsch god sallad där piel de sapomelonens härliga sötma möter grillostens sälta. Extra fräsch blir melonsalladen av grapefruktsskivorna och fänkålen. Ringla över en god senapsdressing och servera salladen.

  - Sallad med grillad piel de sapomelon, grillost och grapefrukt

  Spara

 • Melon- och myntapaj

  Lyxig och god melon- och myntapaj som passar perfekt till efterrätt. Den söta piel de sapomelonen balanseras fint in i fyllningen med saft från limen och rostad kokos.

  - Melon- och myntapaj

  Spara

 • Melonsallad på piel de sapo

  En söt och somrig sallad med melon som passar perfekt att servera till efterrätt. Blanda piel de sapomelonen med honung, vin och mynta och låt den stå och dra innan den serveras. Det passar fint att servera citronsorbet till.

  - Melonsallad på piel de sapo

  Spara