Prisbelönt hantverk

Matpionjärerna: Strömmens Gårdsmejeri

Från ett inrutat liv i staden till friheten på en fårfarm – Christoffer och Caroline tog över ett gårdsmejeri i Ånge och började producera egentillverkade ostar som vunnit flera priser. Se hur ostarna tillverkas.
Tips: här hittar du alla recept med ost!

Matpionjärerna – Strömmens Gårdsmejeri

”Ska vi hålla på såhär? Sitta här som zombies varje kväll tills vi är 65?” Det är fyra år sedan Christoffer Lindahl ställde den frågan till sin sambo Caroline. Paret satt som så ofta utmattade i soffan efter en arbetsdag och orkade knappt prata med varandra. Christoffer var less på att vara trött! Han var klar med den inrutade vardagen som bilförsäljare och längtade efter frihet, naturen och mer tid med sin sambo.

Så börjar historien om paret från Sundsvall som lämnade sina välbetalda jobb i stan för att ta över ett gårdsmejeri med en stor skock får i Ånge i Västernorrland.
– När Christoffer såg annonsen om att gården med gårdsmejeri var till salu blev hanså entusiastisk att han knappt kunde sitta still, minns Caroline Nielsen som medger att hon själv var tveksam till idén att lämna jobbet som butikschef för att bli fårfarmare.

Christoffer lyckades övertala Caroline och en vecka senare gick utflykten till gården i Ånge med ett ansett gårdsmejeri som i många år drivits av ett och samma par. Mannen på gården hade nyligen gått bort och kvar stod änkan Agneta med mer än hon klarade av. Hon ville göra sig av med gården men såg helst att den drevs vidare i samma anda som tidigare.

Efter besöket kom beslutet fort och till Christoffers och Carolines stora lättnad fick de under den första tiden hjälp av både Agneta och grannar. De visade hur man ystar ost, tar hand om får och Caroline anmälde sig till kurser i osthantverk. Men, det var nervöst när det första partiet av den omhuldade blåmögelosten skulle göras och paret skulle få vänta i månader, medan osten lagrades, på resultatet.

Utmaningarna stod som spön i backen den första tiden på gården. Till exempel skulle 45 tackor få lamm. ”Ta på handsken, på med glidslem och in i tackan bara!” tipsade grannen hjälpsamt. Det var så Caroline lärde sig att hjälpa en lammunge som hamnat fel på väg ut. Samtidigt skulle Christoffer, som aldrig suttit i en traktor, köra traktor med vagn och höll på att köra över sin kompis.
– Det var som att släppa ut en femåring i rusningstrafik, säger Christoffer som lovar att han idag är långt mer säker i sin traktor.

Nästan allt fick Christoffer och Caroline lära sig genom misstag tills det blev rätt. Men allt slit har varit värt mödan. Parets ostar har vunnit flertalet priser, senast 2021 i SM i osthantverk då deras mögelost Boltjärn blå vann silver. En av hemligheterna bakom den prisade osten är, förutom lagringen som Caroline framhåller som det viktigaste för en god ost, fårens foder.
– Vi gör vårt foder själva så att vi vet vad fåren får i sig. Det påverkar smaken på mjölken,säger Caroline.

Bästsäljaren är förutom blåmögelosten gårdens lammbrie som bland annat köpts in av flertalet restauranger och Caroline tror och hoppas att fler restauranger i framtiden får upp ögonen för svenskproducerade ostar.

Gårdsbutiken hemma på gården har visserligen fått en strid ström med kunder det senaste året och Caroline och Christoffer är glada – och lite häpna – över att så många ”hittat ut till skogen”. Någon ekonomisk solskenshistoria är sagan om Strömmens Gårdsmejeri ändå inte, men väl en själslig konstaterar Christoffer och Caroline.
– Hade vi gjort det här för att bli rika så hade vi satsat på något annat. Nu är vi istället rikare på något viktigare – friheten, naturen och att vi har något tillsammans. 

Matpionjärerna

Christoffer Lindahl och Caroline Nielsen bland fåren på Strömmens Gårdsmejeri.

Artiklar (1543)

Framtidens ost

Matpionjärerna: Svedjan Ost

Möt paret Johanna och Pär Hellström som driver det lilla mejeriet utanför Skellefteå i Västerbotten

Svenskt

Norrländsk grillost - svensk halloumi

Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Då kanske du har undrat varför vi skapade en ost som smakar och ser ut nästan precis som den cypriotiska halloumin? Här får du svaret på hur den svenska grillosten kom till.

Spannmål

Matpionjärerna: Lundens gård

Spannmål på traditionellt vis och med ekologiska metoder – Buffé har besökt Lundens Gård utanför Trollhättan

Vad ska man välja?

Närproducerat eller ekologiskt?

Att göra medvetna val i butiken kan kännas som en riktig snårskog. Ska man handla svensk och närodlad mat, ekologisk mat eller mat i säsong? Vi hjälper dig att göra val som gynnar både klimatet och bönderna.

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Gott med ost!

Goda recept med grillost

Vad är det som gnisslar, är ostigt och som passar perfekt på grillen? Grillost såklart. Här tipsar vi om oförskämt goda recept med grillost.

Fake it til you make it!

Så gör du falsk burrata

Om du inte har lust att köpa burrata kan du göra egen med hjälp av mozzarella och grädde. 

Bakad brie

Vi visar steg för steg hur du gör bakad brie.