Med hjälp av skogens bär, en gammal kokbok som gått i arv i generationer och farfars gamla lada har bröderna Jan-Anders Jarebrand och Bengt- Johnny Johansson satt jämtländska Öster Övsjö på den kulinariska kartan.

I samarbete med LRF. Foto Tobias Regell

 

På skylten ovanför ladugårdsdörren står det ”Byn med vin & bin”, men företaget Örtagård Öst är egentligen mer känt för sina alkoholfria drycker. Kärnan i bröderna Bengt-Johnnys och Jan-Anders tillverkning är dryck av bär och frukt från trakten som passar lika bra att dricka till mat som vin. Storsäljare är dryck av rabarber, blåbär och lingon.

Efter att ha pressat frukten i den franska ciderpress de baxade hem från en resa till Pyrenéerna för 23 år sen, smakar de sig metodisk fram till önskad balans mellan sötma, syra och beska. Målet är drycker som fungerar både till måltider och att dricka på egen hand. De flesta är sötade med honung från egna bikupor.

Verksamheten tog ordentlig fart när danske matgurun Claus Meyer på 00-talet fick nys om brödernas dryck. Han köpte pallvis till sina delibutiker i Köpenhamn. En annan milstolpe var när kocken Magnus Nilsson på restaurang Fäviken bad Örtagård Öst brygga ett bastuöl. ”Nej, det kan vi inte”, svarade Bengt-Johnny, ”det finns så många andra duktiga bryggare i Jämtland. Men en mjöd kan vi göra!” En mjöd som stod kvar på restaurangens meny i nästan tio år, ofta matchad med grillad pilgrimsmussla.

Att driva småskalig produktion i en by med 25 invånare, cirka åtta mil från Östersund och tolv mil från Sundsvall, har sina sidor. Även med draghjälp från stjärnkrogar.
– De turister som kommer förbi här har åkt vilse. Därför finns inget underlag för gårdsbutik. Men har man ändå vägarna förbi, går det att köpa produkterna från en blåmålad köpmanbänk.
– Vi brukar säga att det går att handla ur det blå skåpet

Ett nytt projekt är tefabriken. Första steget har varit att ta fram ett bas-te av mjölksyrad mjölkört. Nästa steg är att smaksätta med lokala smaker. Den senast utvecklade kalla drycken, hjortronsav, är gjord på honung, björksav och hjortronjuice. Den är menad att smuttas på som sällskapsdryck eller till smakrika ostar som roquefort.
– Det här är inget vi blir miljonärer av, vi täljer inte guld med kniv, det är hårt arbete, man måste ständigt vara på topp och ständigt ta fram nya produkter för att vara intressanta. Men vi har kul, det måste vara roligt!