Hoppa till sidans innehåll

Buffé fick en guidad tur bland de blommande fruktträden på Köpings Musteri – ett KRAV-märkt musteri för finsmakare. Här odlar man drygt 100 olika äppelsorter och fokuserar på must utan tillsatser.

Text Sofie Zettergren Foto Tobias Regell
Tips:Här hittar du alla våra matpionjärer!

 

Det var en gång i tiden vanligt med kollektiva äppel- och päronodlingar i de nu forna öststaterna. Men efter murens fall gick odlingarna ur tiden och åkermarken blev till bostäder och industrier. Och hade det inte varit för en man vid namn Göran Erlandsson så hade fruktsorterna som växte där också gått ur tiden.

Idag blommar istället flera av dessa äppelsorter, varav vissa inte går att få tag på någon annanstans i världen, på Bergs Äppelgård i Hallstahammar. Äppelodlingen ägs numera av familjen Ryberg-Ericsson som driver KRAV-certifierade Köpings Musteri. Bergs Äppelgård var Sveriges första ekologiska äppelodling och är idag även en försöksodling för frukter från andra sidan Östersjön. Sällan har väl ordet pionjär kommit så väl till pass.
– Göran Erlandsson och hans fru Berit var sanna pionjärer. Göran var övertygad om att det gick att odla ekologiskt i Sverige och tog hem flera sorter som höll på att försvinna i Östeuropa på 1980-talet, berättar Lena Ryberg-Ericsson, som är vd och ägare på Köpings Musteri.

Lena och hennes familj hade, när möjligheten att ta över Bergs äppelgård dök upp, planterat äpplen på vad skeptiker kallade omöjlig åkermark i Köping. Många tvivlade på att det skulle bli några äpplen alls på en så svårodlad grund som mestadels bestod av styv lera.
– Jag blev obstinat när alla sa att det inte skulle gå – för det gick visst. 2016 fick vi även möjlighet att köpa odlingen i Berg en bit bort.

Liksom paret Erlandsson önskat är odlingarna idag KRAV-certifierade och av frukten pressas must, såväl ekfatslagrad som kryddad, och hantverkscider. Unikt för Köpings Musteri är det breda smaksortimentet med tillgång till drygt 100 olika sorter och för att bevara sin unika smak pressas sorterna ofta separat.

Köpings Musteri fokuserar på must utan tillsatser. Numera jäser man också en del till hantverkscider. Men Lena är noga med att skilja på den dryck som omsorgsfullt görs på musteriet och den sockrade dryck som ofta förväxlas med cider – men som Lena kallar alkoläsk.
 – En cider ska innehålla 15 procent av en fermenterad äppel- eller päronjuice, ett koncentrat som späds med vatten, aromämnen och syra. Hantverkscider är helt enkelt jäst äppelmust utan tillsatser och med en specifik jästkultur, förklarar Lena. 

Det som är Köpings Musteris styrka på marknaden är på andra sidan myntet en svaghet. Det är arbetsamt och dyrt att plocka, lagra och pressa äppelsorterna separat. Och den ekologiska odlingen är även den en utmaning. Utan kemiska bekämpningsmedel krävs konstant och kostsamt arbete. Men som Lena påpekar är det just kvalitet – snarare än kvantitet – som är i fokus på Köpings Musteri.