De senaste åren har kockar, matbloggare och grötälskare börjat tänja på gränsen för vad en skål gröt kan vara. Med inspiration från sydostasiens congee, amerikanska grits eller italiensk risotto varieras de typiska havregrynen med exempelvis korn, ris, farro, och quinoa, och toppings som är allt annat än söta. Vad sägs om exempelvis rökt skinka, hollandaisesås och pocherade ägg eller rostad sötpotatis och krispiga ärtskott? Smaksatt med buljong, soja eller chilisås passar den matiga gröten lika bra som en mättande start på dagen som till lunch eller middag.
– Det tar fem minuter att laga, är mättande, näringsrikt och går att variera efter det som finns hemma, säger matkreatören och kokboksförfattaren Therese Elgquist på frågan om varför hon älskar matig gröt.
– Börja med att byta ut söta toppings mot salta, och kryddor som kardemumma och kanel mot mer matiga som ingefära. Vill du göra själva gröten mer matig kan du riva ner zucchini eller morot. Toppa gärna med olika texturer och smaker och tänk utanför boxen – det mesta funkar!