I de flesta familjer är det en stor milstolpe i livet den dagen då minstingen börjar äta tillsammans med resten av familjen. Här kan du läsa mer om barnets utveckling kopplat till mat och lite tips som är bra att tänka på om du vill laga egen barnmat.

Se också: Recept för barn från 6-18 månader.

Barnets motoriska utveckling

Att äta kan tyckas enkelt men det kräver stor motorisk utveckling och träning. Att sitta upp, föra maten med handen mot munnen, få in den i munnen utan att spilla, tugga och svälja är inget som går av sig självt. Först när barnet blivit så stadigt i kroppen att det kan sitta i en barnstol har det de fysiska förutsättningarna att faktiskt klara av att genomföra en måltid från sked. När barnet är runt ett halvår börjar käkarna bli mer stabila och läppar, käke och tunga lär sig att arbeta för att hantera mer fast föda. Den stora motoriska utvecklingen pågår till barnet är i tvåårsåldern och därefter sker endast förfining av rörelserna. När barnet är runt två kan det slicka sig om munnen och kanske dricka själv ur ett glas.

Genom att träna får barnet öva sina motoriska färdigheter. Kladd, spill och känslan av att mer mat hamnat i håret och på golvet än i munnen är en del av den träningen.

Hur får man barn att tycka om ny mat?

Även om variationerna är stora är de flesta barn medfött skeptiska till ny mat. Det är inbyggt i oss för att minska risken för att bli förgiftade. Tydligast är det när barnet är två-tre år. Då kan vissa föräldrar uppleva att barnet inte äter något, inte ens det som tidigare gått hem. Det finns studier som visar att det är mindre troligt att barnet kommer att smaka om man tjatar på det att prova. Det bästa sättet för att få barnet att prova är istället att om och om igen servera det den nya maten.

Köpa färdigt eller laga eget?

Här finns inga rätt eller fel. Tid, ork, matlagningsförmåga och prioriteringar är bara några av de faktorer som bestämmer om ni vill köpa färdig mat på burk, laga egen barnmat eller mixa.

Om det lockar att laga eget men om fantasin tryter så kan våra recept på barnmat kanske inspirera. Man kan också titta på barnmatsburkarna i butiken och samla idéer från dem. Den största utmaningen brukar vara att skapa rätt konsistens så att barnet klarar att äta maten utan att sätta i halsen.

Att laga egen barnmat

Att laga egen barnmat behöver inte alls vara komplicerat eller svårt. Utgå ifrån att du själv skulle vilja äta den så blir det oftast lättare att smaksätta. Små barn bör till exempel undvika salt, honung och spenat men sedan är det bara lusten, kreativiteten och tiden som sätter gränserna. Utgå gärna från de rätter som ändå ska lagas till den övriga familjen så blir det både enklare, mer tidsbesparande och roligare för minstingen vid bordet som ser att hon får samma mat som övriga familjen.

När du serverar maten kan du försöka separera de olika ingredienserna på tallriken så att det ser mer aptitligt ut; fisken för sig, potatismoset för sig och moroten för sig. Då kan barnen utforska varje smak för sig.

När barnet vägrar äta

Matvägran kan vara tecken på många saker. En ny tand kanske är på väg upp vilket gör att det gör ont att tugga. En förkylning med täppt näsa eller ont i hasen kan vara en annan förklaring liksom matvägran som ett sätt att visa mamma och pappa vem som bestämmer, ett slags tidigt trots alltså. De flesta barn har kortare eller längre perioder av kinkighet när det gäller maten, men pågår det under lång tid kan det vara en god idé att försöka ta reda på varför. Det kan exempelvis vara tecken på någon matöverkänslighet eller att barnet serveras konsistenser som det inte, med sin motorik i dagsläget, klarar av att hantera. Det bästa sättet för att se om barnet får i sig tillräckligt är de regelbundna vägningarna på Barnavårdscentralen.

Knep för att få barnet att tycka om ny mat

  • Erbjud ett säkert alternativ - också

    Servera den med annat som barnet tycker om.

  • Ät samma mat som barnet

    Då visar du att den är god – och ofarlig

  • Tänk mysigt!

    Skapa en trivsam ätmiljö där barnet tycker det är mysigt att vara.

  • Ge dig inte

    Servera den om och om igen, ibland kan många försök behövas innan den accepteras.

  • Läge att ge upp

    Inse att små barn är som vi vuxna, de tycker inte att allt smakar gott. Om något inte tas emot positivt efter otaliga försök kanske det är läge att lägga ner försöken och eventuellt testa långt senare.