Hoppa till sidans innehåll

Ingen påsk utan lamm! Kocken och matprofilen Lisa Lemke guidar dig till den perfekta lammsteken – steg för steg.

Några tips

Med eller utan ben?

Steken på lamm är egentligen hela övre bakbenet, alltså det som man också kan välja att stycka ut i lägg. Steken finns att köpa med ben eller utan ben. Den utan ben är oftast nätad för att hålla formen, så innan du kan fylla och späcka steken måste du ta bort nätet. Lagar du lammstek med ben så se till att steka det långsamt på låg värme, då ger safterna som benet släpper ifrån sig en mustigare smak till köttet. Benar du ut steken själv så ta tillvara på benet och koka en fond på det. Supergott!

Tjocka eller tunna skivor?

En bra regel när det kommer till att skiva lammstek är att skära tjockare skivor när du serverar köttet varmt och tunnare skivor när du serverar det kallt. 

Tips:Här hittar du alla våra recept med lamm.

  

  • Lammstek med vitlök och örter för 4-6 personer 

    INGREDIENSER
    ca 1 kg urbenad lammstek
    2 stora vitlöksklyftor
    2 schalottenlökar 
    1 kruka rosmarin
    1 kruka timjan
    2 msk finrivet citronskal
    2 tsk salt
    1 tsk nymalen svartpeppar
    1 krm chiliflakes
    1 gul lök
    2 morötter
    2 dl vitt eller rött vin
    steksnöre
    smör och olja till stekning

GÖR SÅ HÄR

  • Sätt igång ugnen

    Sätt ugnen på 125°C. Skala och skiva vitlök och schalottenlök. Hacka 2/3 av rosmarin och timjan och blanda med citronskal, salt, peppar och chiliflakes. Ta bort nätet från lammsteken och putsa den om det behövs. Vik ut steken.

  • Stick flera djupa hål i köttet med en smal kniv och tryck ner vitlöken i hålen. Massera noga in ört- och kryddblandningen runt om. Lägg schalottenlök och resten av rosmarinen och timjanen på lammstekens insida och vik ihop den. Bind ihop med steksnöre.

  • Bryn runt om i smör och olja i en het panna tills steken får fin färg, ös under tiden.

  • Lägg steken i en ugnsform. Tillsätt vinet i stekpannan och låt koka upp, häll över lammsteken i formen. Skala lök och morötter. Skär i bitar och lägg i formen. Sätt i en digital kökstermometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in i mitten av ugnen.

  • För ett kött som är rosa eller medium-rare, lite mjukare och nästan smörigt i konsistensen, ta ut köttet när det har en innertemperatur på 60 grader. För medium-well done, lite fastare i konsistensen, ta ut köttet när det har en innertemperatur på 68 grader.

  • Låt steken vila utan att täcka över den i minst 15 minuter. Klipp bort snöret och skär upp steken. Servera med lök och morötter. Ringla över skyn.

  • Lammkotletter med getostkräm

    Lammkotletter med getostkräm

    Lamm är festligt och vårigt. Servera dessa läckra lammkotletter tillsammans med bakade tomater, ljuvliga oliver i rödlöksdressing och en klick krämig getost. Eftersom en lammkotlett är rätt liten kan du beräkna 3-4 st/person.

    - Lammkotletter med getostkräm

    Spara

  • Lammstek med vitlök och örter

    Lammstek med vitlök och örter

    En saftig lammstek med smak av vitlök, örter och vin serverad med lök och morötter. Kom ihåg att använda en kökstermometer när du sätter in lammet i ugnen– på så sätt kan du få lammsteken precis som du vill ha den!

    - Lammstek med vitlök och örter

    Spara

ICA återkallar ICA panerade Nuggets av griskött, och ICA panerad schnitzel av griskött Läs mer