Hoppa till sidans innehåll

Mat smakar bättre i naturen! Buffé packade ryggsäcken och gav sig ut tillsammans med utekocken Elle Nikishkova för att laga mat över öppen eld. Vi tipsar om recept som gör sig utmärkt för tillagning utomhus.

Recept Elle Nikishkova Styling Linda Berlin Foto Lennart Weibull
Tips: Här hittar du fler recept som passar bra utomhus!

Elles bästa knep för att lyckas i uteköket

 • Låt det ta tid och tänk att det är vägen dit som är målet. När man lagar mat utomhus är det elden och vinden som bestämmer hur snabbt det går. Planera din måltid, packa och förbered så mycket du kan hemma, hitta en fin plats, gör upp en eld eller sätt upp ditt stormkök och njut av matlagningen i lugn och ro.

 • Packa med dig snacks och gå inte hemifrån hungrig. ”Hangry” är ett tillstånd man vill undvika för en optimal friluftsupplevelse.

 • Förbered så mycket du kan hemma, speciellt om det är kyligt ute och om du vill minimera din packning. Hacka kött, grönsaker och örter och ta med i påse eller matlåda. Förvara kött kylt tillsammans med kylklamp. Om du ska steka exempelvis pannkakor eller använda annan smet, ta med den färdigblandad i flaska.

 • Är du nybörjare? Börja med att laga mat på stormkök för att så småningom gå över till öppen eld.

 • Elda alltid varsamt och bara under säkra förhållanden på platser där det är tillåtet. Släck elden med rikligt med vatten när du är färdig. Glöm inte att vara uppmärksam på eventuellt eldningsförbud under vår- och sommarsäsongen.

Elles goda utemat

 • One pot pasta med salsiccia, sparris och citron

  One pot pasta med salsiccia, sparris och citron

  Världens enklaste och snabbaste salsiccia-pasta är här! Koka ihop salsiccia, risoni och sparris i en och samma panna eller kastrull. Smaksätt din one pot pasta med citronzest, timjan och parmesan och vardagsmiddagen är räddad – helt utan diskberg.

  - One pot pasta med salsiccia, sparris och citron

  Spara

 • Ljummen grillad sallad

  Ljummen grillad sallad

  Ska du laga mat över öppen eld? Grilla grönsaker och gör en grillad sallad! Lägg gemsallad (hjärtsallad), fänkål, lök, vitlök och körsbärstomater på grillen, en muurikka eller i en stekpanna, servera med grillad citron och toppa med rostade sesamfrön.

  - Ljummen grillad sallad

  Spara

 • Shashlik med adjika – Grillspett med kryddig tomatsås

  Shashlik med adjika – Grillspett med kryddig tomatsås

  Shashlik är en kaukasisk rätt som består av grillspett med kryddmarinerat kött. Servera dina spett tillsammans med grillade grönsaker, rostad potatis och den goda såsen adjika.

  - Shashlik med adjika – Grillspett med kryddig tomatsås

  Spara

 • Filodegsrullar med banan och dulce de leche

  Filodegsrullar med banan och dulce de leche

  Glöm hajkbanan och gör plats för dessa filodegsrullar! Toppa banan med dulce de leche och linda in i filodeg. Lägg din efterrätt på grillen i en panna eller muurikka, eller stek den gyllene i smör, toppa med florsocker och avnjut gärna med glass.

  - Filodegsrullar med banan och dulce de leche

  Spara

 • Gahkku – Samisk glödkaka

  Gahkku – Samisk glödkaka

  Stekpannebröd, hällbröd, Gáhkku eller samisk glödkaka – kärt barn har många namn. Att baka bröd i stekpanna eller på muurikka är ett värmande och förvånansvärt lätt sätt. Servera brödet till grytor, soppor eller grillspett.

  - Gahkku – Samisk glödkaka

  Spara