En tagine är en marockansk lergryta som du enkelt lagar mustiga grytor med lamm, kyckling och grönsaker i. Här bjuder vi på härliga recept med den marockanska lergrytan och tipsar om hur du tar hand om din tangine på bästa sätt.
Du känner igen en tagine på det karaktäristiskt konformade locket. Den toppiga kupan på taginen gör att ångan från maten fångas upp och droppar tillbaka på maten så att råvarorna inte kokar torrt.
Tagine är också namnet på maträtterna som tillagas i kärlet – jämför med hur vi använder ordet gryta.
Till skillnad från andra lergrytor är taginen glaserad och du behöver därför inte blötlägga grytan före användning. När du lagar mat i en tagine så lägger du i det med längst koktid först, vanligen köttet. När köttet har runt 20 minuter kvar, lägger du i potatis och andra grönsaker. De olika ingredienserna ligger i taginen i lager på lager och du rör aldrig runt i grytan. När alla ingredienser är på plats låter du den bara stå i ugnen och göra jobbet helt enkelt.
Och ett smart tips – underdelen av taginen kan du också använda som fat eller pajform.
Marockanska influenser ger lammet luxuösa smaker och rätten sprider fantastiska dofter i köket! Marinera lammet i kanel, ingefära, peppar och saffran med vatten. Toppa den saftiga varmrätten med rostade mandelflagor.
Den här otroligt smakrika kycklinggrytan är en klassiker i det marockanska köket. Kryddblandningen ras-el-hanout ger den rätta karaktären. En allt i ett-gryta som får snålvattnet att rinna!
En mustig gryta gjord på smakrikt lamm, aubergine, zucchini och kikärter. Saffran är en vanlig krydda i det marockanska köket som ger god smak och fin färg. Grytan kräver lite förberedelser men kan sedan puttra på egen hand. Servera med fluffigt couscous och ett gott bröd.
Fisktagine med curry och paprika, eller fiskgryta med russin och aprikoser som du kryddar med paprikapulver och curry. En saftigt söt fiskrätt som med sina frukter och kryddor gör både fiskfiléer och bulgur till en festmåltid.
En äkta tagine lagas traditionellt i en speciell nordafrikansk lergryta. Här är en snabblagad vegetarisk variant med goda grönsaker, kikärtor och gröna oliver som blir minst lika god! Servera med fluffig couscous och gärna en het sås på med harissa.
En underbart god marockansk tagine där mustiga kryddor som ingefära, kanel, korianderfrön, vitlök ger grytan en ljuvlig smak och gifter sig med den stekta auberginen, kikärtorna och rödlöken.
Får vi lov att fresta med en helt underbar gryträtt? Tagine på kyckling och pumpa är både mättande och lagom kryddig tack vare spännande ingredienser som butternutpumpa, vitlök, kanel, spiskummin, gurkmeja, citron och persilja. Servera den smakrika grytan tillsammans med yoghurt och couscous.
Njut av egen färskpressad juice gjord på saftiga och nyttiga frukter, grönsaker och bär!
Olika bakformar passar till olika bakverk. Här hjälper vi dig välja rätt!
Det går lika bra att göra tunna, fina våfflor i en grillpanna eller i en smörgåsgrill.
Med slowjuicer går det långsammare att göra juice - vilket är bra! Vi listar 5 fördelar.
Våra kockar tipsar om 3 knivar alla borde ha och lär dig ta hand om knivarna på bästa vis.