Matskola

Tagine

En tagine är en marockansk lergryta som du enkelt lagar mustiga grytor med lamm, kyckling och grönsaker i. Här bjuder vi på härliga recept med den marockanska lergrytan och tipsar om hur du tar hand om din tangine på bästa sätt.

Tangine

Du känner igen en tagine på det karaktäristiskt konformade locket. Den toppiga kupan på taginen gör att ångan från maten fångas upp och droppar tillbaka på maten så att råvarorna inte kokar torrt.

Tagine är också namnet på maträtterna som tillagas i kärlet – jämför med hur vi använder ordet gryta.

Laga mat i tagine

Till skillnad från andra lergrytor är taginen glaserad och du behöver därför inte blötlägga grytan före användning. När du lagar mat i en tagine så lägger du i det med längst koktid först, vanligen köttet. När köttet har runt 20 minuter kvar, lägger du i potatis och andra grönsaker. De olika ingredienserna ligger i taginen i lager på lager och du rör aldrig runt i grytan. När alla ingredienser är på plats låter du den bara stå i ugnen och göra jobbet helt enkelt.

Och ett smart tips – underdelen av taginen kan du också använda som fat eller pajform.

  • Lammtagine med citron

    Lammtagine med citron

    Betyg 4.4 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Marockanska influenser ger lammet luxuösa smaker och rätten sprider fantastiska dofter i köket! Marinera lammet i kanel, ingefära, peppar och saffran med vatten. Toppa den saftiga varmrätten med rostade mandelflagor.

    Lammtagine med citron
  • Kycklingtagine med potatis och oliver

    Kycklingtagine med potatis och oliver

    Betyg 4.1 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Den här otroligt smakrika kycklinggrytan är en klassiker i det marockanska köket. Kryddblandningen ras-el-hanout ger den rätta karaktären. En allt i ett-gryta som får snålvattnet att rinna!

    Kycklingtagine med potatis och oliver
  • Markiz lammtagine med grönsaker

    Markiz lammtagine med grönsaker

    Betyg 3.4 av 5.
    41 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    En mustig gryta gjord på smakrikt lamm, aubergine, zucchini och kikärter. Saffran är en vanlig krydda i det marockanska köket som ger god smak och fin färg. Grytan kräver lite förberedelser men kan sedan puttra på egen hand. Servera med fluffigt couscous och ett gott bröd.

    Markiz lammtagine med grönsaker
  • Fisktagine med curry och paprika

    Fisktagine med curry och paprika

    Betyg 4.2 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Fisktagine med curry och paprika, eller fiskgryta med russin och aprikoser som du kryddar med paprikapulver och curry. En saftigt söt fiskrätt som med sina frukter och kryddor gör både fiskfiléer och bulgur till en festmåltid.

    Fisktagine med curry och paprika
  • Marockansk fusktagine

    Marockansk fusktagine

    Betyg 3.4 av 5.
    40 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    En äkta tagine lagas traditionellt i en speciell nordafrikansk lergryta. Här är en snabblagad vegetarisk variant med goda grönsaker, kikärtor och gröna oliver som blir minst lika god! Servera med fluffig couscous och gärna en het sås på med harissa.

    Marockansk fusktagine
  • Auberginetagine med getostyoghurt

    Auberginetagine med getostyoghurt

    Betyg 4.5 av 5.
    42 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    En underbart god marockansk tagine där mustiga kryddor som ingefära, kanel, korianderfrön, vitlök ger grytan en ljuvlig smak och gifter sig med den stekta auberginen, kikärtorna och rödlöken.

    Auberginetagine med getostyoghurt
  • Tagine på kyckling och pumpa

    Tagine på kyckling och pumpa

    Betyg 3.9 av 5.
    24 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Får vi lov att fresta med en helt underbar gryträtt? Tagine på kyckling och pumpa är både mättande och lagom kryddig tack vare spännande ingredienser som butternutpumpa, vitlök, kanel, spiskummin, gurkmeja, citron och persilja. Servera den smakrika grytan tillsammans med yoghurt och couscous.

    Tagine på kyckling och pumpa
Skötselråd

Ta hand om din tagine

  • Tanginen behöver inte blötläggas före användning
  • Tack vare den glaserade ytan är taginen mycket hygienisk och smaker från tidigare rätter sätter sig inte grytan och kan ge bismak
  • Grytan ska alltid ställas in i en kall ugn, annars riskerar den att spricka
  • Utsätt inte tanginen för kraftiga temperaturvariationer
  • När du tar ut grytan ur ugnen, ställ den på ett värmebeständigt underlag
  • Vid tillsättning av exempelvis buljong ska vätskan vara varm
  • Du kan hälla lite vätska i det lilla hålrummet i toppen av grytan för extra kondensbildning
  • Diska din tagine för hand med ett milt diskmedel så håller den längre
  • Förvara grytan luftigt

Artiklar (1550)

Rätt redskap!

Grilla i halster

Rädda grillfesten och använd ett halster som håller fisken på plats!

Vassa tips!

Olika knivar i köket

Våra kockar tipsar om 3 knivar alla borde ha och lär dig ta hand om knivarna på bästa vis.