Hoppa till sidans innehåll

En tagine är en nordafrikansk lergryta som du enkelt lagar härligt mustiga grytor i. Du känner igen en tagine på det karaktäristiskt konformade locket. Den toppiga kupan på taginen gör att ångan från maten fångas upp och droppar tillbaka på maten och det finns ingen risk att råvarorna kokar torrt.

Leena Mägi

Tagine är också namnet på maträtterna som tillagas i kärlet – jämför med hur vi använder ordet gryta. 

Laga mat i tagine

Till skillnad från andra lergrytor är taginen glaserad och därför behöver du inte blötlägga grytan före användning. När du lagar mat i en tagine så lägger du i det med längst koktid först, vanligen köttet. När köttet har runt 20 minuter kvar, lägger du i potatis och andra grönsaker. De olika ingredienserna ligger i taginen i lager på lager, du rör aldrig runt i grytan. När alla ingredienser är på plats låter du den bara stå i ugnen och göra jobbet helt enkelt.

Och ett smart tips – underdelen av taginen kan du också använda som fat eller pajform.

Goda recept med tagine

  • “Tagine” på kyckling och sötpotatis

    “Tagine” på kyckling och sötpotatis

    Tagine är namnet på en slags lergryta, men har med tiden blivit synonymt för en marockansk gryta. Det här blir en fantastisk kycklinggryta, full av orientaliska smaker vanliga i det nordafrikanska köket – kanel, spiskummin, sötpotatis, persilja och citron. Serveras med couscous och krämig yoghurt till.

    - “Tagine” på kyckling och sötpotatis

    Spara

  • Tagine på kyckling och pumpa

    Tagine på kyckling och pumpa

    Får vi lov att fresta med en helt underbar gryträtt? Tagine på kyckling och pumpa är både mättande och lagom kryddig tack vare spännande ingredienser som butternutpumpa, vitlök, kanel, spiskummin, gurkmeja, citron och persilja. Servera den smakrika grytan tillsammans med yoghurt och couscous.

    - Tagine på kyckling och pumpa

    Spara

  • Tagine med lamm, oliver och syltlök

    Tagine med lamm, oliver och syltlök

    En tagine som är rik på ingredienser och kommer att ge dina smaklökar en fantastisk smakupplevelse. Mört lamm, oliver och syltlök kokas i grytan tillsammans med bland annat ingefära, bombay chutney och kapris. Kryddig och underbar!

    - Tagine med lamm, oliver och syltlök

    Spara

  • Auberginetagine med getostyoghurt

    Auberginetagine med getostyoghurt

    En underbart god marockansk tagine där mustiga kryddor som ingefära, kanel, korianderfrön, vitlök ger grytan en ljuvlig smak och gifter sig med den stekta auberginen, kikärtorna och rödlöken.

    - Auberginetagine med getostyoghurt

    Spara

  • Marockansk fusktagine

    Marockansk fusktagine

    En äkta tagine lagas traditionellt i en speciell nordafrikansk lergryta. Här är en snabblagad vegetarisk variant med goda grönsaker, kikärtor och gröna oliver som blir minst lika god! Servera med fluffig couscous och gärna en het sås på med harissa.

    - Marockansk fusktagine

    Spara

ICA stoppar försäljning av barnkläder från Ronald A/S pga kvalitetsbrist som kan orsaka kvävning. Läs mer