Hoppa till sidans innehåll

Kan man frysa in julskinka, Jansson, sylta, köttbullar och lax? Här hjälper vi dig att planera dina inköp inför jul så att vi tilllsammans kan hjälpas åt att minska trängseln i butikerna.

Elin Nordström

Frysa in julskinka

Julskinka, har lång hållbarhet. Om du vill kan du ha den i kylen, men om du har ont om plats så går det lika bra att slänga in den i frysen. Tänk bara på att du inte ska griljera den innan, utan det fixar du ett par dagar innan julafton. 

Frysa in Janssons frestelse

Det funkar bra att  frysa in Jansson. Ett tips är att du kan ha i en skvätt grädde och lite extra ströbröd när det är dags att värma den. Då blir den godare! 

Frysa in pajer

Det går hur bra som helst att frysa in paj. Gör pajerna i förväg och så tjoff in i frysen.

Frysa in revbensspjäll

Det går utmärkt. Men frys in revbensspjällen råa och sedan när det är dags för julafton så steker du på dem med alla goda kryddor och den goda glazen. Det fina med revbensspjäll är att de håller länge så ofta går det bra att förvara dem i kylskåpet. 

Frysa in lax

Gravad lax går bra att frysa. Tänk bara på att grava den först och sedan stoppar du in den i frysen. När det är dags att äta så plockar du fram den och skivar den när laxen är halvtinad. På så sätt får du finare skivor. Varmrökt lax kan du också frysa och sedan tinar du den i kylskåpet. När det kommer till inkokt lax blir det bättre om du fryser in den rå och sedan kokar du in den dagen innan julafton. 

Frysa in köttbullar

Det går toppen att frysa in köttbullar oavsett om de är vegetariska eller inte. Det som är viktigt att komma ihåg är att använda mycket smör i pannan och att du värmer dem långsamt. Annars finns risken att de blir torra. Och ingen gillar en torr bulle... 

Frysa in sill

Sill behöver du inte frysa in. Köp den nu så håller den till jul om du förvarar den i kylskåpet. Om du vill lägga in egen sill så kan du köpa den nu och så lägger du in den cirka fem dagar innan julafton. 

Sallader till jul

Planera och köp hem det som håller länge i kylen. Det som är lite sämre hållbarhet på får man köpa närmare inpå. Här gäller det att planera. Säg att det är en sallad med grönkål, äpple, valnötter och silverlök. Då köper du allt förutom grönkålen. Här hittar du alla våra recept på sallader till jul.

Frysa in lutfisk

Lutfisk har lång hållbarhet. Lägg in lutfisken i sin förpackning i kylen och så tillagar du den på julafton. Det går också fint att frysa in den.

Frysa in prinskorv

Prinskorv går att frysa in. Men innan du fryser in korven kan du kolla hur lång hållbarhet den har. Det kanske räcker att bara förvara den i kylskåpet.

Rödbetssallad

Här beror det ju lite på vad du tänker ha i din rödbetssallad. Rödbetorna och majonnäsen kan du köpa långt innan och de andra ingredienserna lite närmare jul.

Frysa in sylta

Absolut, du kan frysa in sylta, men precis som mycket annat på julbordet, så har den lång hållbarhetstid så det går också bra att ha den i kylskåpet.

Frysa in julgodis

Jaharå! Julgodis kan du göra långt i förväg och sedan stoppa in frysen. 

Frysa in julvört

Om det är något som passar utmärkt i frysen så är det julvört.

Frysa in saffransbröd

Saffransbröd passar perfekt att frysa in. 

Frysa in ost

Ost ska man inte frysa in. Varför då? Jo för att fryst ost lätt blir smulig. Däremot så håller ju ost superlänge i kylskåpet så det går utmärkt att köpa julens ostar långt i förväg.

Knäckebröd

Knäckebröd är ju långbarhetens urmoder. Det går alltså utmärkt att köpa julknäcket långt i förväg.

Ägg

Håller länge så köp dina ägg redan nu.

Frysa in räkor

Ja men visst! Köp till exempel frysta räkor och plocka fram på julaftons morgon.