Kycklingfärs är en bubblare i köket som garanterat kommer att bli en favorit när du upptäckt den. Man kan kalla den kalvfärsens försynta kusin, mild och len karaktär, tacksam att krydda på ordentligt, men låter också mer finstämda smaker komma fram och ta plats. Att färsen dessutom är bra för både dig och klimatet är också ett plus såklart!

Artikel i samarbete med Kronfågel
Massa härliga kycklingfärsrecept för vardag och fest hittar du här!

Fördelar med kycklingfärs

 • Bra smak-kompis

  Kycklingfärs har en mild smak och passar perfekt i rätter där du vill att mer lågmälda kryddor ska komma fram. Samtidigt är den också en utmärkt lagspelare för mer eldiga kryddor som chili, ingefära eller curry.

 • Snäll mot klimatet

  Att kycklingkött är bättre än annat kött för miljön är det många som har koll på, men hur mycket bättre är det? Jo, för varje portion nötfärs du lagar kan du laga hela sju portioner kycklingfärs med samma klimatpåverkan!

 • Leder proteinligan

  Kyckling är ju rena hälsomaten! Kycklingfärs har både högre proteinhalt och lägre fetthalt än färs gjord på annat kött. Spana in vår tabell här intill.

 • Gott att variera med

  Kycklingfärs är lätt att variera och lätt att byta ut i klassiska färs-favoriter. Varför inte göra fredagstacosen på kycklingfärs, prova pasta pollo bolognese eller saftiga kycklingköttbullar med sås och lingon? Kycklingfärsen är dessutom en höjdare i all typ av asiatisk mat och funkar utmärkt med kryddiga bbq-smaker.

Så lyckas du

 • Bryn på ordentligt

  Bryn på ordentligt

  Var inte rädd att bryna på färsen ordentligt, i stekytan kommer det fram massor av goda smaker. Använd gärna lite mer fett i pannan än vanligt så att den fettsnåla färsen inte fastnar.

 • Kolla temperaturen

  Kolla temperaturen

  Precis som med annat kycklingkött ska kycklingfärs stekas igenom helt. Vill du vara riktigt säker när du steker burgare, biffar och bullar, kolla med en termometer, den ska upp till 72°.

 • Minska vätskan

  Minska vätskan

  Ska du göra burgare eller bullar kan du minska lite på vätskan när du blandar färsen så håller den ihop bättre. Det är däremot bra att ha lite vatten på händerna när du formar färsen, då går det mycket lättare.

 • Stek klart i ugnen

  Stek klart i ugnen

  Vill du få riktigt saftigt resultat, gör som proffskockarna – bryn på i pannan och stek klart i ugnen, då blir det allra bäst!

 • Håll koll på hygienen

  Håll koll på hygienen

  När man lagar kyckling är det viktigt att hålla lite extra rent i köket. Diska skärbrädor, knivar och bunkar noga och smaka aldrig på rå kycklingfärs, stek en provbit om du vill kolla kryddningen.

 • Recept: Pasta bolognese

  Recept: Pasta bolognese

  Eller ”pollo bolognese” som vi säger när den klassiska älskade såsen lagas på kycklingfärs istället för köttfärs och blir både smalare och mer klimatsmart! Förföriska smaker av örtkryddor och tomater sprider sig i köket!
  Recept på pasta pollo bolognese

 • Recept: Kycklingburgare med syrad lök och avocado

  Recept: Kycklingburgare med syrad lök och avocado

  Sommarens hit på grillen? Saftig burgare med snabbsyrad lök och en avocadokräm som ger det lilla extra. Godast på grillen, men går lika bra i pannan så klart. I receptet hittar du dessutom tips på hur du grillar burgare som ett proffs!
  Recept på kycklingburgare med syrad lök och avocado