Fisk är fantastiskt. Nyttigt, gott och variationsrikt. Men hur kryddar man egentligen fisken bäst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.

I samarbete med Santa Maria

När man pratar om fisk brukar man dela upp det i fet fisk och mager fisk. Båda är lika hälsosamma, men smaksättning och tillagning skiljer sig. 

Fet fisk

Fet fisk, såsom lax, makrill, sardin, öring och strömming älskar syra, till exempel citron. Syran tar ner och balanserar smaken och gör att fisken upplevs som mindre oljig. Feta fiskar går utmärkt att grilla eftersom de tål högre temperaturer. Du kan även laga dem i ungen, men håll koll på innertemperaturen som för lax ska vara 56 °C.

Mager fisk

Mager fisk, såsom torsk, sej, vitling och kolja tycker också om syra, men i mindre mängd. Mager fisk är känsligare för värme och kan lätt bli torr. Ett bra knep är att ge den stekyta i en panna för att sedan grädda klart den i ugnen. Använd en ugnstermometer så du vet när innertemperaturen nått 56 °C och fisken är klar.

Kryddkompisar till fisken

  • Kapris och dill

    Att dill passar till fisk är ju ingen rocketscience. Kapris är dock en uppstickare som ger fisken sälta och karaktär. Våga testa!

  • Chiliflakes och ingefära

    I asiatiska soppor och grytor finns det inget som slår ingefära och chiliflakes. Det ger en kraftig smaksättning men samtigt lite sötma av ingefära.

  • Kokos och limeblad

    Med en gryta med kokosmjölk som bas får du även de minsta familjemedlemmarna att gilla fisk. Bryt av med limeblad för en god citrussmak. Servera din nya vardagsfavorit med ris.

Smakrika fiskrecept

  • Ugnsbakad lax i sås på tre sätt

    Underbart trevligt recept på lax i ugn som går att variera enkelt med hjälp av olika kryddningar. Välj mellan dragon, dijon & örter och sweet chili & ingefära. Vilken kryddning blir din favorit?

    - Ugnsbakad lax i sås på tre sätt

    Spara

  • Fisktacos på torsk med fänkålsslaw

    Om du inte har provat tacos med torsk så är det dags nu! Servera i ett mjukt tortillabröd med en krämig fänkålsslaw och fräsch gurk- & dillpico som gör tacon komplett. Hoppas det smakar!

    - Fisktacos på torsk med fänkålsslaw

    Spara

  • Kryddig soja- & ingefärslax

    Denna smakrika rätt är både supersnabb och superenkel. Med kryddig ingefära, salt soja och söt honung får du allt smaklökarna gapar efter på ett kick. Servera med nudlar och toppa gärna med sesamfrön.

    - Kryddig soja- & ingefärslax

    Spara

  • Sojalax med bakad spetskål

    Laxa till det mitt i veckan med en smakrik allt i ett-rätt baserad på laxfilé, spetskål och purjolök. Det som sedan gör rätten så magisk är smaksättningen med japansk soja, sesamfrö och lime, dels en het chilimajonnäs med ännu mer lime. Superfräscht!

    - Sojalax med bakad spetskål

    Spara

  • Sill med basilika och lime

    Gör en egen fräsch örtsill med hjälp av basilika, persilja och lime. Denna basilikasill smakar inte bara fantastiskt, den gör påsk-buffén eller midsommarbordet ännu tjusigare med hjälp av sin härliga färg. Grönt är skönt – och gott!

    - Sill med basilika och lime

    Spara

  • Citrussill med fänkålsfrön

    Lägg in din egen sill! I det här receptet guidar vi dig till hur du gör en härligt fräsch citrussill där det syrliga från apelsin och citron balanseras upp med lakritskaraktären i fänkålsfröna. En succé på sillbordet både till påsk och midsommar!

    - Citrussill med fänkålsfrön

    Spara