Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.

Text Julia Gummesson Foto Mathias Nordgren

Tips: Här hittar du alla recept för kräftskivan.

Medeltiden

Även om det finns indikationer på att man åt kräftor redan under stenåldern fick seden att äta kräftor i Sverige ordentligt fäste först under senmedeltiden.

1562

Kung Erik XIV var så pass förtjust i kräftor att han lät odla dem i vallgravarna kring Kalmar slott. På den här tiden åt man dem dock inte som idag, utan som huvudingrediens i varma rätter. Kräftkorv, någon?

1800-talet

Under 1800-talet blev det vanligare att äta kalla kräftor i spad. Det är också nu kräftan får sitt folkliga uppsving. Efterfrågan växer så mycket att man inför förbud mot kräftfiske innan augusti. Denna ”premiär” blir upptakten till dagens kräftskivor.

1922

I städerna firar man sedan ett par decennier tillbaka kräftskivor med kulörta lyktor och nubbe. Vid folkomröstningen om rusdryckesförbud 1922 blir kräftan ansikte utåt för nejsidan med sloganen Kräftor kräva dessa drycker!

1994

1994 togs förbudet mot kräftfiske bort helt, men de flesta väljer ändå att inleda kräftätandet i början av augusti.

5 recept till kräftskivan

 • Enkel västerbottenpaj med smördeg

  Enkel västerbottenpaj med smördeg

  Fira en födelsedag eller kanske midsommar, då får du inte missa detta recept på västerbottenpaj. Enkel att tillaga med klassisk härlig smak. Salt, peppar och västerbottenost – små detaljer som gör stor skillnad.

  - Enkel västerbottenpaj med smördeg

  Spara

 • Blåbärskladdkaka

  Blåbärskladdkaka

  Smarrig kladdkaka i ett jättegott, snabblagat recept med söta, friska blåbär och härlig choklad. En lite oväntad variation på temat ”vad ska jag hitta på med alla blåbär”!
  Här hittar du fler härliga kladdkakerecept .

  - Blåbärskladdkaka

  Spara

 • Kräftlag

  Kräftlag

  Prova lägga dina kräftor i en hemmagjord lag – för en fräschare smak! Den här gör du på öl, råsocker och dill. Tina upp de frysta kräftorna, gör din egen lag och låt sedan stå över natten så att smaken hinner utvecklas tillfullo.

  - Kräftlag

  Spara

 • Potatisaioli med sesam och chili

  Potatisaioli med sesam och chili

  En klick aioli passar till det mesta – med potatis i blir det mindre fett, men minst lika gott. Se bara till att att potatisen är nykokt och fortfarande varm, då jobbar stärkelsen som bäst. Behåll potatisaiolin neutral eller smaksätt asiatiskt med sesamolja och chili.

  - Potatisaioli med sesam och chili

  Spara