Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Ett perfekt sätt att få svamp att hålla längre är att konservera den. Här går vi igenom steg för steg hur du på bästa sätt får till den ultimata svampkonserveringen.

Elin Nordström
Tips:Här hittar du alla våra recept med svamp

Ingredienser

  • 1 liter matsvamp

  • 1 liter vatten

  • 1 msk salt

Gör så här

  • Saltlag

    Börja med att koka upp en liter vatten med 1 msk salt. Har du en massa svamp som ska konserveras kan du dubbla mängden vatten och salt.

  • Rent och fint ska det va!

    Innan du börjar skära svampen ska du se till att alla verktyg och skärbrädor är rena och att du har tvättat händerna. Det är viktigt att alla bakterier är borta.

  • Skär svampen

    Skär svampen i cirka 1x1 cm stora bitar.

  • Fyll burkarna

    Detta recept räcker till cirka två burkar så fyll en burk i taget upp till kanten.

  • I med saltlagen

    Fyll burkarna med saltlag och rör runt så att det inte finns några luftbubblor kvar. Skruva på locket hårt.

  • Fram med kökshandduken

    För att det inte ska smälla i kastrullen när du kokar glasburkarna så vik ihop en kökshandduk och lägg i botten på kastrullen. Ställ burkarna på handduken och fyll kastrullen med vatten.

  • Koka upp till 90 grader

    Låt burkarna koka upp till minst 90 grader och låt dem sedan koka eller sjuda i en till en och en halv timme.

  • Bort från värmen

    Ta bort kastrullen från värmen och lyft upp burkarna, häll försiktigt eller skopa ut vattnet.

  • Nu ska burkarna svalna

    För att veta om burkarna är riktigt täta kan du kika på om locket på burken buktar svagt nedåt. Gör den det så är det tätt. Om allt gått rätt till vid konserveringen och inget syre har smugit sig in så kommer svamparna att hålla upp till ett år.

  • Dags att öppna

    När du öppnar burken ska locket sitta fast hårt. Gör det inte det så har antagligen syre kommit in och då får du slänga svampen. Använd också dina sinnen. Luktar svampen dåligt så ska du inte äta den.

  • Håller ett par dagar

    En öppnad burk ska förvaras i kylen och håller max ett par dagar.