En klassisk gräddkola innehåller smör, grädde, sirap och socker som kokas till ett segt godis. Buffélabbet har provat att ersätta socker och sirap med andra söta alternativ för att få fram nya smakriktningar på kolan. Experimentera själv och se vilken variant som blir din favorit!

Text: Anna K Sjögren Tester: Maria Molin & Francesca Vilches Foto: Lennart Weibull

Om du byter ut socker...

Väg i stället för att mäta, eftersom de olika sockertyperna väger olika mycket. I vårt grundrecept på kola är det 3 deciliter eller 270 gram strösocker; väg upp samma mängd av en annan sockertyp. 

I stället för strösocker

 • Farinsocker

  Farinsocker

  Farinsocker är perfekt om du vill få en knäckigare smak på din kola. Den bidrar också med en lite mjukare konsistens. Färgen blir läckert mörk.

 • Brun farin strö

  Brun farin strö

  Byter du strösockret mot brun farin strö så får du en kola med en lätt bränd och en lite knäckig ton i smaken.

 • Ljust muscovadosocker

  Ljust muscovadosocker

  Är du ute efter en kola med en intensiv och djup sötma med en svagt knäckig ton? Då ska du testa att byta ut strösockret mot ljust muscovadosocker.

I stället för ljus sirap

 • Mörk sirap

  Mörk sirap

  Byter du den ljusa sirapen mot mörk får du en kola som är mellanmjuk i konsistensen och har en lätt knäckig smak.

 • Agavesirap

  Agavesirap

  Agavesirap är ett flytande sötningsmedel som utvinns ur plantan Agave i Mexico. Byter du ut den ljusa sirapen mot agave får du en kola med en sötma som inte är lika intensiv i smaken.

 • Honung

  Honung

  Byts sirapen i stället ut mot honung påminner smaken om honungskaramell, den blir också betydligt mjukare i konsistensen. Tänk på att när du ersätter den ljusa sirapen med honung måste smeten koka betydligt längre för att komma upp i rätt temperatur på 125°C.