Hoppa till sidans innehåll

Släng inte skrovet som blir kvar av din söndagskyckling. Det är lätt att koka din egen mustiga kycklingbuljong av resterna. Gott och användbart till mycket. Tips på rätter du kan använda din buljong i hittar du längre ner på sidan.

Matskola i samarbete med Kronfågel

Det här behöver du

  • skrovet från en hel kyckling
  • rapsolja att fräsa skrovet i
  • 3,5 liter vatten
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor eller en bit rotselleri
  • 2 stjälkar selleri
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4-5 timjanskvistar
  • 4-5 kvistar persilja
  • 3 lagerblad
  • 1/4 tsk hela svarta pepparkorn

Så här gör du din egna kycklingbuljong

  • Dela grönsakerna

    Tilllagningstid ca 1-2 timmar.
    Skär upp alla grönsaker i grova bitar. Rosta grönsaker och kycklingskrov med lite olja, örter och kryddor i en stor kastrull på hög värme i ca 5 minuter. Rör om då och då.

  • Låt sjuda

    Slå på vattnet och låt buljongen koka upp på medelvärme. Sänk till låg temperatur och låt sjuda tills hälften av vätskan kokat bort. Skumma av under tiden.

  • Frys in

    Låt svalna. Sila sedan buljongen så att en klar vätska återstår. Ställ i kylskåp 2 timmar och skeda sedan bort fettet som eventuellt lagt sig på ytan. Frys in buljongen i mindre portioner.

ICA återkallar ICA panerade Nuggets av griskött, och ICA panerad schnitzel av griskött Läs mer