Vassa tips!

Olika knivar i köket

En riktigt vass kniv är det viktigaste redskapet i köket, något att investera i, säger Niclas Rapp, en av våra kockar i ICA Köket. Därför är det också viktigt att ta väl hand dina knivar så att de skär som de ska och håller länge. Här går vi igenom vilka olika knivar som behövs i köket och tipsar om hur du tar hand om dem.

Knivar i köket

Idag finns en uppsjö av olika knivmodeller och beroende på hur avancerad din matlagning är kan behovet av olika knivar variera. ICA-kocken Tove Laveskog rekommenderar att man är väl rustad med tre riktigt bra knivar och modellerna du behöver är kockkniven, brödkniven och skalkniven.

  1. 1. Kockkniv

    Kockkniven kan du använda till det mesta – dela, hacka och skära både kött och grönsaker. Du känner igen kockkniven på att bladet är mellan 15-25 cm för att kunna dela både stora och små saker. Bladet är också högre längre ner mot handtaget för att man ska slipa slå knogarna i skärbrädan när man hackar.

  2. 2. Brödkniv

    Brödkniven har ett rejält långt, tandat blad och förutom att skära bröd är den toppen om du ska dela ett stort vitkålshuvud på mitten och vill slippa ta nya grepp för att komma igenom.

  3. 3. Skalkniv

    Skalkniven är en liten kniv med 8-12 cm långt blad, ofta pilformat. Du skalar frukt och grönt med den och petar bort ”ögon” på potatisar, men eftersom skalkniven är liten och smidig kan du använda den till mycket mer.

Ta hand om dina knivar

  • Förvara rätt

    Förvara rätt

    Förvara alltid knivarna i ett knivblock eller på en magnetlist. Om de hamnar i kökslådan är risken att eggen förstörs eller att du skadar dig när du tar upp knivarna.

  • Diska för hand

    Diska för hand

    Diska inte kniven i diskmaskin, då riskerar du att kniven skadas av det starka diskmedlet eller av flygrost. Flygrost kan uppstå från maskinens innandöme, eller från andra redskap som diskats, både tidigare och samtidigt. Handdiska istället och torka kniven direkt för att minimera risk för rost.

  • Rätt skärbräda

    Rätt skärbräda

    Skär helst på en skärbräda av plast eller trä – andra material som glas och marmor kan skada eggen och göra kniven slö.

  • Skölj direkt

    Skölj direkt

    Skölj kniven direkt efter att du skurit till exempel lök, citron eller tomat. De har alla hög syra som fräter på stålet.

  • Bryne eller knivslip?

    Bryne eller knivslip?

    Det beror på. Är du duktig och kan hantera ett bryne rekommenderar Niclas det, men det är lite av en konst och tar tid att lära sig. En knivslip med fast vinkel är bättre om du känner dig osäker med brynet. Och har du varken slip eller bryne så kan du skärpa kniven på den oglaserade ringen på undersidan av en tallrik eller ugnsform. Och lämna in dina knivar för slipning typ vart annat år. Det är skillnad på professionell slipning och den skärpning du gör hemma.

Artiklar (1431)

Rätt redskap!

Grilla i halster

Rädda grillfesten och använd ett halster som håller fisken på plats!