Hoppa till sidans innehåll

Vill du äta klimatsmart, men inte bara vego? Äter du klimatsmart de flesta dagarna i veckan finns det även utrymme för att äta kött någon gång då och då genom att välja proteinet med omsorg. Om du äter enligt den här veckomenyn, mer än halverar du ditt klimatavtryck jämfört med genomsnittssvensken.

Av Elin Nordström
Gör din egen meny: Recept med 3 löv är mest klimaträtt - välj bland dessa och skapa din egen veckomeny framöver.

 • MÅNDAG: Grillad auberginegryta

  Det är måndag, orken är inte maximal när det kommer till att stå länge i köket och laga kulinarisk historia. MEN den här rätten ser allt annat än simpel ut. Den är också lätt att laga och ännu godare att äta och så gör du något fint för miljön. Så många flugor i en smäll nu.

  Grillad auberginegryta

 • TISDAG: Krämig linssoppa med spänstig räka

  Inte ens halva veckan har gått så en krämig middag är nödvändig för att klara sig till helgen. Något som värmer bäst på hösten är en mättande linssoppa med kokosmjölk som toppas med räkor spänstigare än ett gummiband. Den här ljuvliga går också att göra helt vegansk - det är bara att skippa räkorna!

  Röd linssoppa med räkor

 • ONSDAG: Risotto med skogschampinjoner

  Hur visar man en skogschampinjon den respekt den förtjänar? Jo genom att lägga den i en krämig svamprisotto. Det är onsdag och man börjar känna livet i sig igen. Du kanske känner att lillördag har slagit ner som en bomb och helt plötsligt vill man stå i minst en halvtimme med hela näsan i ett os av höstiga dofter.

  Risotto med skogschampinjoner

 • TORSDAG: Morots- och halloumibiffar

  Det var en gång en morot som blev kär i en halloumi och tillsammans skapades den mest perfekta biffen människan någonsin ätit. Det här gott folk är en riktigt smarrig biff.

  Morots- och halloumibiffar

 • FREDAG: Tacofredag!

  Fredag och nu är det dags att visa dina köksskills. Den här varianten på tacos får den vanliga tacon att blekna i jämförelse. Bered dig på en smakupplevelse utöver det vanliga.

  Tacos de Mole negro

 • LÖRDAG: Höstens måste-ha-macka

  Ibland vill man bara ha en macka till middag. Och inget fel med det alls, men om du vill göra den där mackan till en riktig håll-käften-smörgås så ska du testa den här med svamp och blåbärschutney. Om man kan äta svamp två gånger på en vecka? Det självklara svaret är JA!

  Skogstoast med svamp, blåbärschutney och örtsallad. Och om du inte blir mätt på en macka kan du äta den här lyxiga blomkålssoppan till.

 • SÖNDAG: Bolognese men ändå inte

  Den här bolognesen med röda linser, svarta bönor, rivna morötter och rotselleri i en mustig sås med krossade tomater...Ja vad ska vi säga - MUUUUUHUMS så god den var!

  Vegetarisk bolognese