Hoppa till sidans innehåll

Älskar du miljön och god mat? Då kommer du gilla våra recept på klimaträtta rätter. Alltså måltider med stor smak, men liten klimatpåverkan. Hoppas det smakar!

Vad du äter kan göra stor skillnad för miljön och klimatet, så inspireras av dessa recept. Dessa rätter har vi beräknat och provlagat för att du ska få en god och näringsrik tallrik, och samtidigt vara god mot miljön. 

Vad är det som gör en rätt klimaträtt?

För att en rätt ska få kallas klimaträtt ska receptet innehålla hög andel rotfrukter, grönsaker, baljväxter eller spannmål – och helst grova grönsaker och fullkorn. Liten eller ingen andel kött, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter. Och så finns förstås ätliga insekter men inte i recepten – ännu!

Läs hur vi har klimaträknat rätterna här!

Se alla våra klimaträtta recept - recept märkta med 3 löv, det bästa valet för klimatet!

 • Matvete med blomkål, mynta och rostade kikärter

  Här har vi en matig, knaprig och ljummen sallad som du toppar med mandel, rostade kikärter och avokadoröra. Och glöm inte dressingen som gör salladen extra pigg!

  - Matvete med blomkål, mynta, rostade kikärter, mandel och avokado

 • Bön- och rödbetsbiffar med pumpafröpistou

  Dessa vegetariska biffar är inte bara lätta att lyckas med, de är även smakrika, klimaträtta och vackra att titta på. Servera med pumpafröpistou och gnocchi, ät och njut!

  -Bön- och rödbetsbiffar med pumpafröpistou, tomat och potatisgnocchi

 • Ärt- och potatissamosas med morot och cashewsallad

  Har du testat samosas? Det är frasiga vegetariska piroger som bakas med filodeg. Här med en fyllning av gröna ärter, potatis, chili, purjolök och vitlök. Mums!

  - Ärt- och potatissamosas med morot och cashewsallad

 • Majs- och zucchiniplättar med paprika- bön- och olivsallad

  Dessa vegetariska biffar på majs och zucchini är lätta att göra, och extra goda blir de med en sallad av cannellinibönor, parikapesto och oliver bredvid.

  - Majs- och zucchiniplättar med paprika- bön- och olivsallad

 • Sydfransk grönsakslasagne

  Testa vår vegetariska lasagne med aubergine, zucchini och rödlök i en härligt örtkryddad ratatouille. Béchamelsåsen binder lasagnen samman, och i detta recept gör du den av havredryck istället för mjölk.

  - Sydafrikansk grönsakslasagne

 • Tomatcouscous med ingefärsrostad broccoli

  Här ger du din couscous smak med tomatpuré och buljong, som du sedan toppar med en magisk ingefärsrostad broccoli och rostade sojabönor. Gott? Jättegott.

  - Tomatcouscous med ingefärsrostad broccoli och sojabönor

 • Potatis och pumpasoppa

  Värm dig med den här goda potatis- och pumpasoppan! I har du potatis, butternutpumpa, lök och havredryck. Servera med torillabröd fyllda med linsröra.

  - Potatis och pumpasoppa med linsspread