Hoppa till sidans innehåll

Många svenskar lider av klimatångest, och många känner sig hjälplösa kring vad man kan göra åt det. I Sverige står maten för cirka en tredjedel av hushållens totala klimatpåverkan. Här ger vi dig några tips på hållbara val i din matvardag.

Text Peter Börjesson
Bli mer klimatsmart - Aktivera Mitt klimatmål

Det här kan du göra

Välj vegetariskt

Generellt sett så kan man säga att vegetarisk mat är klimatsmart. Vegetariska proteinkällor såsom kikärter och linser släpper ut en bråkdel koldioxidekvivalenter* i jämförelse med kött, fågel och fisk. Istället för att handla 2 kg nötkött i månaden kan du köpa 90 kg linser utan att höja din klimatpåverkan. Att ha 90 kg linser hemma i skafferiet kan ju däremot ha andra nackdelar...

Bryt dina mönster

Många äter det man alltid har ätit och handlar samma livsmedel av gammal vana. Men det finns mycket man kan göra för att minska sin klimatpåverkan genom att bryta ett invant mönster eller byta ut en produkt mot en snarlik. Prova att byta ut riset mot exempelvis matvete ett par gånger under månaden, ät ett par fler vegetariska luncher varje vecka eller prova att ha kycklingfärs i tacon nästa fredag. Det kanske låter som väldigt små saker, men alla dessa små förändringar bidrar till att du minskar din klimatpåverkan och en mer hållbar utveckling.

Ät mer frukt & grönt

Att äta mer grönsaker, frukt och bär är ett enkelt sätt att minska din klimatpåverkan. Extra bra är det också om du väljer närodlat och produkter som är i säsong. I ICAs digitala verktyg Mitt klimatmål, där du ser hur stor påverkan dina matinköp har på klimatet, kan du även enkelt se vilka svenska grönsaker som är i säsong just nu. Förutom att vara skonsammare mot klimatet brukar frukt och grönsaker som är i säsong även vara smakrikare och billigare!

Minska köttkonsumtionen

Vi i Sverige behöver drastiskt minska vår köttkonsumtion. Det är kanske det viktigaste vi kan göra för att minska matens påverkan på vår planet. Att byta ut nötköttet en eller ett par dagar i veckan, eller bara minska mängden andelen kött på tallriken, har effekt på ditt totala koldioxidutsläpp. Om och när du äter kött, välj bättre kött såsom naturbetes- och svenskt kött. Läs mer om fördelarna med svenskt kött här.

Kilo koldioxidekvivalenter per kilo livsmedel

Här kan du se en tabell på utvalda livsmedel och dess utsläpp av koldioxidekvivalenter per kilo livsmedel:

Siffrorna kommer från RISE klimatdatabas, Öppna listan, version 1.7. Vill du se hela listan så kan du se den här.


Mitt klimatmål

Med vårt digitala verktyg Mitt klimatmål kan du enkelt se hur mycket koldioxidutsläpp dina matinköp från ICA står för. Jämför ditt utsläpp med genomsnittssvensken och se hur du ligger till i jämförelse med FNs klimatmål, få tips på produkter och klimatsmarta recept som kan hjälpa dig att minska just ditt utsläpp.

Beroende på hur din matkonsumtion ser ut idag så finns det alltid saker att göra för att minska just din klimatpåverkan, stort som smått. Mitt klimatmål är ett enkelt verktyg för att se hur din matkonsumtion ser ut idag, och komma igång med att handla och äta mer klimatsmart.  
Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och tillsammans gör vi skillnad.

Aktivera Mitt klimatmål här.


koldioxidekvivalenter är ett mått på hur mycket utsläpp växthusgaser motsvarar omvandlat till enbart koldioxid.