Älskade knöl

Klassiska potatisrätter

Hasselbackspotatis, potatissoppa, gnocchi, spansk tortilla och kroketter. Antalet rätter och recept att laga med potatis är många! Ta del av recept på fantastiska potatisrätter och läs om arbetet med att ta fram nya potatissorter.
Här hittar du alla våra recept med potatis

Godaste potatisrätterna

Här listar vi våra favoritrecept med den underbara potatisen. Det finns något som passar alla smaker och tillfällen. Allt från lyxiga rårakor till klassiska kroppkakor. 

  1. Potatissoppa (grundrecept)

    1. Potatissoppa

    Betyg 4.4 av 5.
    112 personer har röstat
    Receptet har 21 kommentarer.

    En mustig och krämig potatissoppa gör du enkelt med detta klassiska recept där potatis, lök, vitlök, buljong, grädde, vinäger, timjan och citron sätter smak. Potatissoppa är dessutom både billigt, mättande och supergott!

    Potatissoppa (grundrecept)
  2. Råraka med löjrom

    2. Råraka med löjrom

    Betyg 4.2 av 5.
    178 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    Rårakor är en lyxig men enkel rätt som passar perfekt både som förrätt eller enklare varmrätt. Råriven potatis steks till tunna krispiga potatispannkakor i olja och smör. Toppa rårakan med löjrom, finhackad rödlök, syrlig gräddfil och gräslök.

    Råraka med löjrom
  3. Krispig potatis med örter

    3. Krispig potatis med örter

    Betyg 4.7 av 5.
    139 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer.

    Krispigt rostad potatis blir succé på middagsbordet. Tunna potatisskivor med vitlökssmör och rosmarin i ett vackert mönster bakas i en form. Som en annorlunda variant av hasselbackspotatis!

    Krispig potatis med örter
  4. Spansk tortilla

    4. Spansk torilla

    Betyg 4 av 5.
    55 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Tortilla de patatas är en klassisk spansk omelett med potatis, ägg och lök. Servera gärna potatisomeletten till tapas skuren i småbitar, eller tillsammans med en sallad som huvudrätt.

    Spansk tortilla
  5. Wallenbergare

    5. Wallenbergare

    Betyg 3.9 av 5.
    84 personer har röstat
    Receptet har 34 kommentarer.

    Klassiska wallenbergare när de är som bäst! Saftiga biffar på kalvfärs, ägg och grädde som serveras med en krämig potatispuré, ärtor och brynt smör. Och så syrliga rårörda lingon till såklart.

    Wallenbergare
  6. Potatiskroketter

    6. Potatiskroketter

    Betyg 4.7 av 5.
    24 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Potatiskroketter är friterade potatisbollar med gyllene, krispigt panerad yta och len, krämig insida fylld med potatismos. Servera hemgjorda kroketter som förrätt eller tilltugg tillsammans med majonnäs och citron.

    Potatiskroketter
  7. Krispig klyftpotatis i ugn

    7. Klyftpotatis med skal

    Betyg 4.5 av 5.
    134 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Detta recept på enkel klyftpotatis i ugn är en räddare i nöden. Perfekt som tillbehör till det mesta, vare sig det är kött, fisk eller vegetariskt. Med skalet kvar får potatisen extra krisp!

    Krispig klyftpotatis i ugn
  8. Klassiska kroppkakor

    8. Klassiska kroppkakor

    Betyg 4.5 av 5.
    34 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Ett härligt recept på klassiska kroppkakor med fläskfyllning. Du gör kakorna av potatis, fläsk, lök, ägg och mjöl. Servera de goda kroppkakorna med skirat smör och saftiga rårörda lingon.

    Klassiska kroppkakor
  9. Bakad potatis med färskost och stekta kantareller

    9. Bakad potatis med färskost och stekta kantareller

    Betyg 4.4 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Älskar du också bakad potatis? Prova detta recept på bakpotatis i ugn med enkla tillbehör: färskost, stekta kantareller och krasse. Det tar lite tid att baka potatis men den sköter sig själv i ugnen och resultatet blir supergott!

    Bakad potatis med färskost och stekta kantareller
  10. Hasselbackspotatis

    10. Hasselbackspotatis

    Betyg 4.2 av 5.
    459 personer har röstat
    Receptet har 61 kommentarer.

    Hasselbackspotatis är en riktig klassiker som passar till det mesta! Använd fast potatis och skär i tunna skivor, toppa med krispigt ströbröd eller ost som exempelvis parmesan, eller baka precis som den är med smör och salt.

    Hasselbackspotatis
  11. Kycklingpytt med ägg och persilja

    11. Pyttipanna med ägg och persilja

    Betyg 3 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Pyttipanna är den bästa rest-maten! Bara att slänga ihop valfria matrester och servera med ett stekt ägg. Här lagar vi pyttipanna på kyckling, rödbetor, lök och potatis. Persilja på toppen tillför smak.

    Kycklingpytt med ägg och persilja
  12. Hemmagjord gnocchi

    12. Hemmagjord gnocchi

    Betyg 4.2 av 5.
    29 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    Potatisgnocchi är enklare än du tror att göra själv. Kokt potatis, mjöl och ägg utgör grunden i detta recept på gnocchi där degen knådas, rullas och formas innan den kokas och serveras med valfria tillbehör.

    Hemmagjord gnocchi
  13. Potatisgratäng (grundrecept)

    13. Potatisgratäng (grundrecept)

    Betyg 4.6 av 5.
    196 personer har röstat
    Receptet har 28 kommentarer.

    På jakt efter det bästa receptet på potatisgratäng? Då kan du sluta leta nu! Den här potatisgratängen är provlagad in i minsta detalj och passar utmärkt att förbereda. Genom att förkoka potatisen i gräddmjölk håller du koll på både smak och konsistens.

    Potatisgratäng (grundrecept)
Allt om potatis

Potatisen kom till Sverige under 1600-talet och har med sin långa tradition som baslivsmedel varit en viktig del i kosten sedan 1800-talet. Idag ses den gula knölen som så mycket mer än bara mjölig eller fast. Trender kommer och går, det pratas mer än någonsin om de specifika sorterna och deras olika smaknyanser och utbudet växer så det knakar. Anders Eriksson, delägare i packeriföretaget L.E.V & Co på Ytterby gård cirka två mil utanför Örebro, konstaterar:

– Om man börjar köpa en påse med amandinepotatis eller rattepotatis ska det mycket till innan man går tillbaka till att köpa lösviktspotatis, det blir som ett intresse på samma sätt som för till exempel ett vin eller ett öl.

För knappt tio år sedan, när det började komma många nya sorter, var det mycket fokus på utseende och bland annat rödköttiga och blåköttiga varianter var populära, men den trenden har vänt.

– De senaste två till tre åren har vi märkt att många vill ha vanlig gul potatis, men med stora smakskillnader. Så nu fokuserar vi mer än någonsin på smaken snarare än att den ska se ut på ett visst sätt. Det är så kul att jobba med just utvecklingen, att ta fram nya, spännande sorter och utveckla produkten, snarare än att bara låta potatisen vara en oföränderlig råvara, berättar Anders.

King Edward och Asterix är potatisnamn som kanske känns bekanta. Men likt andra grödor utvecklas potatisutbudet ständigt och dessa två klassiker är numer ovanliga i grönsakshyllan då de har fått göra plats för nya, modernare sorter.

– King Edward var den ohotat största potatisen i Sverige för ett antal år sedan, men den finns knappt kvar idag. Ska man vara krass är det helt rätt, det är en sort med bedrövlig odling som kräver väldigt mycket bekämpning och ger alltför dålig avkastning, förklarar Anders.

Potatisodlingen är mer miljövänlig än många andra livsmedel då den har snål vattenförbrukning och kan odlas i stora delar av landet och alltså kräver minimal transport. Mycket har hänt på hållbarhetsfronten och idag är odlingen i Sverige totalt sett mycket mer hållbar än vad den var för tio år sedan. Att just hållbarhet är en viktig aspekt när nya sorter tas fram råder det därmed inga tvivel om.

– Vi lägger mer fokus på hållbarhet nu än tidigare. Och potatisen används till mycket annat än de påsar vi ser i butik – potatis som sorteras bort blir till bland annat stärkelse och biogas. Vi kan ta vara på alla restprodukter och göra något bra av dem.

Artiklar (1546)

Guide

Allt om potatis

Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.

Välkommen vardag!

Vardagsrätter med potatis

Förbered veckan som kommer med ett storkok potatis och du har mat för minst tre dagar.

Nyttigare vardag

Vegetariska favoriter!

Receptlista över populära och riktigt smarriga lakto-ovo-vegetariska rätter.