Tips: Här hittar du fler recept på goda bakverk!
Napoleonbakelse – Klädd i rosa kostym
Napoleonbakelsen är en magiskt god och syltförstärkt tolkning av Mille feuille, den franska bakelsen med len vaniljkräm mellan frasiga lager av smördeg. Dessutom är det en svensk uppfinning av Växjö-konditorn Johan Broqvist. Ovansidan är oftast knallrosa, ett resultat av sockerglasyr som färgats med röda vinbär eller hallon.
Operabakelse – En elegant koffeinkick
Den tjusiga operabakelsen är rena jackpotten för den som gillar kaffesmak på sina sötsaker: här finns kaffe i såväl smörkräms- som sirapsform på en lätt kakbotten med både vetemjöl och nötter. Ursprunget tros vara Paris kring förra sekelskiftet.
Paris brest – För franska cyklister
Paris brest är en mäktig, fransk och alldeles underbar bakelse med mandel, hasselnötteroch smörkräm. Den allra första skapades 1910 av den parisiske konditorn Louis Durand som officiellt bakverk till det berömda cykelloppet fram och tillbaka mellan Paris och Brest. Den runda formen är tänkt att likna ett cykeldäck.
Prinsessbakelse – Sessornas favorit
”Grön tårta” var det första namnet på prinsesstårta och receptet fanns med i husmorsklassikern Prinsessornas kokbok från tidigt 1900-tal. Men eftersom prinsessorna som boken är döpt efter (Astrid, Märta och Margaretha) var så förtjusta i tårtan bytte den snabbt namn och är idag Sveriges kanske mest älskade bakverk: det säljs en halv miljon om året.
Budapestbakelse – En småländsk stolthet
Ungerns huvudstad har, trots namnet, inget med budapestbakelsen att göra. Den här klassikern med mjuk nötmaräng, grädde och clementin uppfanns nämligen av konditorn Ingvar Strid i Vetlanda i mitten av 1900-talet. Där är man så stolt över bakelsen att den har fått en egen dag, 1 maj.