Hoppa till sidans innehåll

Frasig smördeg, fluffig grädde och färgstark marsipan. Vad kännetecknar de klassiska bakelserna och hur lyckas du med dem hemma? Vi guidar dig bland budapestbakelser, napoleonbakelser och prinsessbakelser.

Recept och styling Elisabeth Johansson Foto Susanna Blåvarg
Tips: Här hittar du fler recept på goda bakverk!

Napoleonbakelse – Klädd i rosa kostym

​​Napoleonbakelsen är en magiskt god och syltförstärkt tolkning av Mille feuille, den franska bakelsen med len vaniljkräm mellan frasiga lager av smördeg. Dessutom är det en svensk uppfinning av Växjö-konditorn Johan Broqvist. Ovansidan är oftast knallrosa, ett resultat av sockerglasyr som färgats med röda vinbär eller hallon.

Operabakelse – En elegant koffeinkick

Den tjusiga operabakelsen är rena jackpotten för den som gillar kaffesmak på sina sötsaker: här finns kaffe i såväl smörkräms- som sirapsform på en lätt kakbotten med både vetemjöl och nötter. Ursprunget tros vara Paris kring förra sekelskiftet. 

Paris brest – För franska cyklister

Paris brest är en mäktig, fransk och alldeles underbar bakelse med mandel, hasselnötteroch smörkräm. Den allra första skapades 1910 av den parisiske konditorn Louis Durand som officiellt bakverk till det berömda cykelloppet fram och tillbaka mellan Paris och Brest. Den runda formen är tänkt att likna ett cykeldäck.

Prinsessbakelse – Sessornas favorit

”Grön tårta” var det första namnet på prinsesstårta och receptet fanns med i husmorsklassikern Prinsessornas kokbok från tidigt 1900-tal. Men eftersom prinsessorna som boken är döpt efter (Astrid, Märta och Margaretha) var så förtjusta i tårtan bytte den snabbt namn och är idag Sveriges kanske mest älskade bakverk: det säljs en halv miljon om året.

Budapestbakelse – En småländsk stolthet

Ungerns huvudstad har, trots namnet, inget med budapestbakelsen att göra. Den här klassikern med mjuk nötmaräng, grädde och clementin uppfanns nämligen av konditorn Ingvar Strid i Vetlanda i mitten av 1900-talet. Där är man så stolt över bakelsen att den har fått en egen dag, 1 maj.

 • Napoleonbakelse

  Napoleonbakelse

  Mille feuille, den franska bakelsen med len vaniljkräm mellan frasiga lager av smördeg, är egentligen perfekt som den är, men Napoleonbakelsen är en magiskt god tolkning som även innehåller sylt – dessutom är det en svensk uppfinning!

  - Napoleonbakelse

  Spara

 • Operabakelse

  Operabakelse

  En bakelse för alla kaffeälskare! Den tjusiga operabakelsen är rena jackpotten för den som gillar kaffesmak på sina sötsaker: kakbotten på vetemjöl och nötter med lager av kaffesmörkräm, chokladganache och kaffesirap.

  - Operabakelse

  Spara

 • Paris brest

  Paris brest

  Paris brest är en fransk, mäktig och alldeles underbar bakelse på chouxdeg med mandel, hasselnötter och smörkräm som fått sitt namn efter det berömda cykelloppet mellan Paris och Brest. Bakelsens runda form är tänkt att likna ett cykeldäck!

  - Paris brest

  Spara

 • Skurna prinsessbakelser

  Skurna prinsessbakelser

  ”Grön tårta” var det första namnet på svenskarnas favorittårta nummer 1 – prinsesstårtan! Denna klassiker med sockerkaka, vispad grädde, vaniljkräm och sylt omsluten av söt marsipan serveras här i form av oemotståndliga små prinsessbakelser.

  - Skurna prinsessbakelser

  Spara

 • Budapestbakelse

  Budapestbakelse

  Budapestbakelsen uppfanns i Vetlanda på mitten av 1900-talet och har namnet till trots inget med Ungerns huvudstad att göra. Den här klassikern består av mjuk nötmaräng, grädde och clementin och imponerar garanterat på fikagästerna!

  - Budapestbakelse

  Spara