Hoppa till sidans innehåll

Den fermenterade salladskålen smakar syrligt, hett och är ett gott tillbehör till många olika rätter. Prova att göra egen – här visar Jennie Walldén hur hon lagar sitt bästa recept på koreansk kimchi.

Recept Jennie Walldén Styling Tove Nilsson Foto Lennart Weibull
Tips: Här hittar du alla våra recept på koreansk mat!

Så gör du kimchi (ca 1 ½ liter)

  • Du behöver: 1 ½ kg salladskål, 3 msk salt, 6 salladslökar, 10 cm rättika, 1 äpple, 1 finstrimlad morot, 1 ½ dl vatten, 2 msk rismjöl, 1 msk strösocker, 2 msk riven ingefära, 2 msk riven vitlök, 1 grovt riven gul lök, 1 ¼ dl fisksås, 1–1 ½ dl gochugaru eller ½ dl paprikapulver och ½ dl chiliflakes.

  • Ansa och skölj ev salladskålen. Skär salladskålen i ca 4 cm stora bitar.

  • Lägg kålen i en stor skål och separera bladen väl.

  • Strö över saltet och blanda försiktigt men noggrant så alla blad täcks med salt. Låt stå 1 ½ timme. Skölj salladskålen noga för att få bort överflödigt salt. Smaka gärna av kålen så den har en lagom sälta.

  • Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock sås. Låt svalna något och blanda sedan med ingefära, vitlök, lök, fisksås och gochugaru.

  • Skala och finstrimla rättikan.

  • Tvätta äpplet noga och finhacka det.

  • Strimla salladslöken tunt.

  • Blanda kål, rättika, äpple,morot och salladslök med såsen.

  • Blanda noggrant, gärna med händerna så inte grönsakerna går sönder.

  • Lägg i glasburkar och täck med plastfolie direkt ovanpå kålen, tryck till och sätt på lock. Fyll inte burkarna ända upp, det behövs plats för fermenteringen. Låt stå i rumstemperatur 2 dagar, gärna med dubbla plastpåsar runt. Förvara sedan i kylen. Kimchin är godast efter 2 veckor men håller över 3 månader. Efter 3–4 veckor försvinner den jästa doften som kimchi ger ifrån sig när den mjölksyras som mest.

5 goda recept med kimchi

  • Kimchi jjigae – Koreansk kimchigryta

    Kimchi jjigae är en smakrik koreansk gryta med bland annat kimchi, tofu och fläsk. Chilipastan gochujang och sojabönpastan miso sätter smak på den mustiga kimchigrytan som toppas med salladslök och serveras med ris.

    - Kimchi jjigae – Koreansk kimchigryta

    Spara

  • Bibimbap med svamp

    Den koreanska risrätten bibimbap – här i en variant utan kött och med svamp istället! Svampen marineras i en smakrik marinad innan den steks, och serveras sedan med olika sauterade, marinerade och syrade grönsaker, ris, ett stekt ägg och gochujangsås.

    - Bibimbap med svamp

    Spara

  • Udonnudlar med kimchi

    Kimchi udon är en krämig, enkel och ruskigt god rätt som passar perfekt som vardagsmiddag. Krispigt stekt bacon, het koreansk kimchi och mjuka udonnudlar är en vinnande trio! Skippa bacon för att göra receptet lakto-ovo-vegetariskt.

    - Udonnudlar med kimchi

    Spara

  • Burgare med kimchimajonnäs på surdegsbröd

    Uppdatera hamburgaren med kimchimajonnäs, surdegsbröd och rostad sötpotatis! Testa också byta ut 200 g av färsen till samma mängd riven mjuk tofu för en lite grönare burgare (för 4 port).

    - Burgare med kimchimajonnäs på surdegsbröd

    Spara

  • Kimchi grilled cheese

    Låt kimchi, alltså fermenterad kål, ta plats i din toast! Här gör vi en supersmarrig grilled cheese macka med cheddarost och kimchi mellan två skivor surdegsbröd – syrligt, salt och hett. Färdig kimchi hittar du i hyllan för världens mat.

    - Kimchi grilled cheese

    Spara