Varför smakar kaffet som det gör, och hur kan det upplevas olika från dag till dag? Vad ska man tänka på för att få ut det mesta av sitt kaffe och lyckas brygga den perfekta koppen? Vi listar 7 faktorer som har en inverkan på smaken!

 

 • Böna

  Valet av böna påverkar kaffets smak, då olika slags bönor har olika fyllighet och syrlighet. Det finns främst två olika kaffebönor: Arabica och Robusta. Svenska kaffeblandningar innehåller traditionellt sett enbart Arabica medan vissa espressoblandningar kan vara en blandning mellan Arabica och Robusta.

 • Rostning

  Det är först vid rostningen som själva kaffesmaken kommer fram och det är den här processen som avgör hur det färdiga kaffet kommer att smaka. Rostningen tar cirka 8–15 minuter och innebär att kaffebönorna värms upp vilket frigör aromämnen, oljor och fetter som finns naturligt i bönorna. Lättrostat kaffe kan smaka mer syrligt medan mörkrostat ofta är fylligare och har en mer intensiv arom.

 • Malning

  Bönans malning kan vara olika grov vilket spelar en viktig roll i hur kaffet smakar. Malningen behöver vara anpassad efter bryggteknik, då olika bryggmetoder har olika extraktionstid – alltså den tid som vattnet och kaffet är i kontakt med varandra. Kort extraktionstid – som espresso – kräver finmalet kaffet. Vid lång extraktionstid – som presskanna eller kokkaffe – ska kaffet ha en grövre malning.

 • Dosering

  Dosera rätt och efter tycke och smak! Dosering kan skilja sig mellan olika bryggtekniker, och det gäller det att prova sig fram lite. Rekommendationer säger cirka 6—7 gram (1 kaffemått) malet kaffe per dl vatten. Tänk på att inte överdosera kaffet – då får det bara en beskare smak. Välj hellre ett mörkare rostat kaffe om du eftersöker ett starkare kaffe. Om du maler själv, tänk på att egenmalt kaffe är luftigare än färdigmalet – dosera alltså lite extra.

 • Vatten

  Även vattnet påverkar kaffets smak. Oavsett bryggmetod är det alltid nytappat kallt vatten som ska användas. Kallt vatten är mer syrerikt och tar bättre fram smaken ur kaffet. För att få ut optimal smak från kaffet utan att bränna det ska vattnet vid bryggning hålla en temperatur på mellan 92–96°C. Vattnets hårdhet spelar också roll för resultatet: väldigt hårt vatten kräver en mer mörkrostad och finmalen kaffesort, väldigt mjukt vatten ett mer grovmalet och ljusare rostat kaffe.

 • Bryggmetod

  Det finns mängder av bryggmetoder som påverkar det färdiga kaffets smak eftersom de har olika extraktionstid, som perkulator, kokkaffe, aeropress, filterkaffe, mokabryggare och bryggkaffe. Tänk på att använda en böna med en rostning och malning lämplig för din valda bryggmetod!

 • Koppar / servering

  Valet av kaffekopp påverkar smakupplevelsen. Tunnare porslin ger bättre smak! Förvärm gärna kopparna innan du häller upp kaffet, till exempel under rinnande varmt vatten. Rör om i kaffekannan innan du serverar, så att det mest smakfulla kaffet som vilar i botten blandas med det övriga.