De flesta vet nog att vissa viner passar bättre eller sämre ihop med olika maträtter, men har du tänkt på att det kan vara samma sak med kaffe? Att alltid servera samma kaffe är lite synd, för är man mer medveten får man ut mer av upplevelsen.

Artikel i samarbete med kafferosteriet Löfbergs, april 2016

Generellt behöver kraftigare bakverk ett kraftigare kaffe medan söta, lätta bakverk passar bäst ihop med milda, söta kaffesorter.

Till en mäktig kladdkaka med extra mycket kakao är ett syrligt lätt kaffe lite för klent medan ett fylligt, smakrikt och mörkrostat kaffe, får både sig själv och kakan att lyfta.

På samma sätt accentuerar syrligt kaffe citrussmaken i en citronmarängpaj medan brasilianska bönor är svårslagna ihop med finska pinnar. Här kommer några förslag på smakkombinationer som vi tycker fungerar riktigt bra.

Här hittar du Kocklandslagets recept i samarbete med Löfbergs

 • Mellanrostat kaffe

  Mellanrostat kaffe

  De finstämda lite nötiga tonerna i kaffet i kombination med mandel eller nötter gör en utsökt kombination där såväl kaffet som mandelsmaken lyfter.

  Passar tillsammans med skorpor, finska pinnar, budapestbakelse och semlor.

 • Lätt mörkrostat kaffe

  Lätt mörkrostat kaffe

  De söta tonerna i kaffet gör sig riktigt bra tillsammans med söta bakverk med marsipan, kokos eller vit choklad. Den runda fylligheten passar utmärkt till gräddiga och bäriga bakverk med mildare smaker.

  Passar tillsammans med lakrits, kokos, chokladboll, kladdkaka, prinsessbakelse, budapestbakelse, skorpa, biscotti, jordgubbstårta, prinsessbakelse och våfflor.

 • Mörkrostat kaffe

  Mörkrostat kaffe

  Ett mörkrostat kaffe som passar till det mesta. Bäst kombination med nötter och choklad.

  Passar tillsammans med biscotti, chokladboll, kladdkaka och punschrulle.

 • Extra mörkrostat kaffe

  Extra mörkrostat kaffe

  Kraftiga smaker i både kaffe och bakverk passar bäst ihop. Dessa kaffesorter passar till riktigt söta eller kryddiga bakverk med t.ex. kanel eller kardemumma. Ett kaffe från Kenya lyfter även fram apelsintoner på ett bra sätt.

  Passar tillsammans med kanelbulle, skumraket/mumsmums, mazarin, kokostopp, och chokladboll.

 • Men hur ska man tänka om man har ett kakfat med lite olika sorter?

  Men hur ska man tänka om man har ett kakfat med lite olika sorter?

  Varför inte erbjuda olika kaffesorter? På samma sätt som man kan få olika teer till frukost kan man bjuda på olika sorters kaffe.

  Experimentera gärna själv för att hitta dina egna favoriter!