Julbord har vi ätit i flera hundra år och kommer säkert göra det i flera hundra år till. Rätterna är i stort sett oförändrade men kanske har sillen fått en twist eller så har köttbullarna bytts ut till ett vegetariskt alternativ. Men för att du inte ska glömma alla klassiska rätter har vi gjort en liten kom-ihåg-lista.

Tips: Här hittar du julens alla recept.

  • Inlagd sill i 1-2-3-lag

    Inlagd sill hör julen till och kanske detta enkla och klassiska recept lite extra. Med lök och morot i 1-2-3-lag kryddad med lagerblad och kryddpeppar blir den perfekt.

    - Inlagd sill

  • Julskinka

    Rimmad skinka tillagas i ugn från grunden. Skyn som blir över kan du dessutom använda till dopp i grytan.

    - Julskinka

  • Gravad lax

    Denna gravade lax är jätteenkel att göra till buffébordet. Gott blir det också! Tänk bara på att börja i tid så att smakerna hinner utvecklas. Ett annat bra tips är att snitta skinnet på ett par ställen.

    - Snabbgravad lax

  • Köttbullar

    Att tillaga köttbullarna i ugnen är smart när du ska göra många bullar, som till jul. Tillsätt kryddpeppar för den juliga smaken.

    - Köttbullar i ugn

  • Krossade rödbetor, brynt smör och hasselnötter

    Rödbetor, brynt smör och rostade hasselnötter gifter sig fint i det här receptet. Passar bland annat till julbordets köttbullar.

    - Krossade rödbetor med brynt smör och hasselnötter

  • Ljuvlig Janssons frestelse

    Ingen jul utan Janssons. Följ detta recept på Janssons frestelse så får du ett krämigt och smakrikt tillbehör till det varma. Mums!.

    - Janssons frestelse

  • Lutfisk

    Lutfisk är en vattendelare. Är du lutfiskfantast har du ett bra grundrecept här. Servera med ärtor, kokt potatis och grovkrossad kryddpeppar blir en extra smakhöjare.

    - Lutfisk

  • Fräsch grönkålssallad

    Fräscha upp det med en god grönkålssallad som består av russin, grönkål, apelsin, äpple och valnötter och serveras bäst med en god dressing av honung, citronjuice, olivolja och apelsinjuice till. Mm-m.

    - Grönkålssallad

  • Klassisk kalvsylta

    Kalvsylta, mer klassiskt kan det nog inte bli. Hur länge har denna godbit hängt med? Vet ej, men den hör garanterat hemma på julbordet.

    - Kalvsylta

  • Supergoda revbensspjäll

    Blev det kvar glögg från advent? Då är den perfekt att ha i revebensspjällskoket. Här är ett klockrent recept som är superuppskattat hos de flesta..

    - Glöggkokta revbensspjäll med glögg-glaze

  • Piffiga prinskorvar

    Vad vore julbordet utan prinskorv? Inkomplett. Stek tills de får en gyllenbrun färg och frasig yta. En favorit bland barnen.

    - Prinskorvar

  • Pigg rödkålssallad

    Här kommer ett passande recept för dig som vid det här laget redan är lite mätt av all mat: en fräsch rödkålssallad med rostade solrosfrön. Vi behöver nog inte säga mer!

    - Rödkålssallad med rostade solrosfrön

4 söta julefterrätter

  • Crème brulée med saffran

    Crème brulée med saffran

    Efterrätternas efterrätt är väl ändå crème brûlée, här med julig saffran. Det bästa är att brûléen går bra att förbereda.

    - Saffrans crème brûlée

  • Rocky Road med extra allt

    Rocky Road med extra allt

    Sött, salt, hårt och mjukt i en galen blandning. Gör en Rocky Road att njuta av efter julmaten. En godis med extra allt.

    -Rocky road

  • Krämig Ris à la Malta

    Krämig Ris à la Malta

    Är du inte riktigt mätt kanske du får plats med lite Ris à la Malta. En smarrig grötrisblandning med smak av grädde och vanilj. Bryt av med syrliga bär.

    - Ris à la Malta

  • Knäckbräck

    Knäckbräck

    Och så klart knäcken. Men istället för att dutta med smeten i små formar, gör det som bräck istället. Och knäck lagom bitar.

    - Knäckbräck