Hoppa till sidans innehåll

Julskinka, sill, lutfisk, köttbullar, prinskorv och Janssons. Här listar vi de klassiska rätterna på julbordet.

Tips: Här hittar du julens alla recept.

  • Gravad lax på färsk lax

    Gör egen gravad lax! Gravlax en given klassiker till både påsk, midsommar och julbord. Det enda du behöver är laxfilé, dill, salt, socker och vitpeppar. Du kan använda färsk lax när du gravar, om laxen är odlad.

    - Gravad lax på färsk lax

    Spara

  • Julskinka i ugn

    Rimmad skinka tillagas i ugn från grunden. Skyn som blir över kan du dessutom använda till dopp i grytan.

    - Julskinka i ugn

    Spara

  • Snabbgravad lax, grundrecept

    Denna gravade lax är jätteenkel att göra till buffébordet. Gott blir det också! Tänk bara på att börja i tid så att smakerna hinner utvecklas. Ett annat bra tips är att snitta skinnet på ett par ställen.

    - Snabbgravad lax, grundrecept

    Spara

  • Köttbullar i ugn

    Att tillaga köttbullarna i ugnen är smart när du ska göra många bullar, som till jul. Tillsätt kryddpeppar för den juliga smaken.

    - Köttbullar i ugn

    Spara

  • Krossade rödbetor med brynt smör och hasselnötter

    Rödbetor, brynt smör och rostade hasselnötter gifter sig fint i det här receptet. Passar bland annat till julbordets köttbullar.

    - Krossade rödbetor med brynt smör och hasselnötter

    Spara

  • Enkel Janssons frestelse

    Visst vill man ha Janssons på julbordet. Man vill också att den ska vara superenkel att göra. Bra då att just den här varianten finns!

    - Enkel Janssons frestelse

    Spara

  • Lutfisk med vit sås

    Lutfisk är en vattendelare. Är du lutfiskfantast har du ett bra grundrecept här. Servera med ärtor, kokt potatis och grovkrossad kryddpeppar blir en extra smakhöjare.

    - Lutfisk med vit sås

    Spara

  • Grönkålssallad

    Fräscha upp det med en god grönkålssallad som består av russin, grönkål, apelsin, äpple och valnötter och serveras bäst med en god dressing av honung, citronjuice, olivolja och apelsinjuice till. Mm-m.

    - Grönkålssallad

    Spara

  • Klassisk kalvsylta

    Kalvsylta, mer klassiskt kan det nog inte bli. Hur länge har denna godbit hängt med? Vet ej, men den hör garanterat hemma på julbordet.

    - Klassisk kalvsylta

    Spara

  • Glöggkokta revbensspjäll med glögg-glaze

    Blev det kvar glögg från advent? Då är den perfekt att ha i revebensspjällskoket. Här är ett klockrent recept som är superuppskattat hos de flesta.

    - Glöggkokta revbensspjäll med glögg-glaze

    Spara

  • Krämig sallad med rödkål och grönkål

    Denna krämiga sallad är helt perfekt att servera till exempelvis prinskorvar och köttbullar. Du gör salladen av rödkål och grönkål som blandas med en krämig sås gjord på parmesanost och crème fraiche, toppa med rostade pumpakärnor och fräscha granatäppelkärnor.

    - Krämig sallad med rödkål och grönkål

    Spara

  • Prinskorvar med julslaw och valnötter

    Vad vore julbordet utan prinskorv? Inkomplett. Stek tills de får en gyllenbrun färg och frasig yta. En favorit bland barnen.

    - Prinskorvar med julslaw och valnötter

    Spara

  • Rödkålssallad med rostade solrosfrön

    Här kommer ett passande recept för dig som vid det här laget redan är lite mätt av all mat: en fräsch rödkålssallad med rostade solrosfrön. Vi behöver nog inte säga mer!

    - Rödkålssallad med rostade solrosfrön

    Spara

  • Dopp i grytan

    Har du massa härligt skinkspad kvar efter julskinkan? Då kan du göra helt utsökt dopp i grytan genom att koka ihop spadet och sedan hälla i någon flaska sött julöl före du låter vörtbröd ligga och dra. Servera med ett mörkt öl.

    - Dopp i grytan

    Spara